Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
27.10.2012 13:01 - Битие 2:15
Автор: blagovestie Категория: Други   
Прочетен: 3029 Коментари: 8 Гласове:
8

Последна промяна: 27.10.2012 13:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

На него съм. На Битие 2:15...

Бог вече е сътворил света и остава да го активира, да го пусне в действие.

Дал е всичко необходимо за живота на най-скъпоценното си творение в този свят – Адам (човека). Подготвил му е всичко нужно – условия, среда, прехрана. Лично му засажда (!) и Едем – градина на Изток от земята, от чиято пръст е взет човека.
Едем значи Блаженство.

По-късно, когато Господ изгонва човека от Едем, го прогонва и от самото блаженство, за което хората са били създадени и в което са се намирали до момента на грехопадението, когато го губят, престъпвайки Божията воля, накърнявайки Божият план за предназначението и същността на човешкия живот, усъмнявайки се в думите на своя Баща  под влиянието на чужди думи и запознавайки се реално със Злото, тъй като до онзи момент са знаели само за Доброто.

Та... в този 15 стих се казва: И ГОСПОД Бог взе човека /Адам/ и го засели в Едемската градина, за да я обработва и пази (това е преводът на Верен, който имам единствено на телефона си и е просто уникален!)

(Преди този стих, между другото, са дадени точните координати на местоположението на Едем, които ще потърся на картата, защото това е съвсем реална територия. Материална. Разбира се, в момента тя е недостъпна за нас. Очите ни имат нещо като преграда, пелена, пречеща да видим Едем, за да нямаме достъп до Дървото на Живота. Засега. Преди време четох, че се намира в Месопотамия...)

Значи – Адам е поставен в Едем с две цели, две мисии:

-         Да обработва Блаженството...

Да полага грижи. Обработването на градина включва няколко основни задължения: подготвяне на почвата; събиране или закупуване на семена и луковици за разсад за всичко, което пожелаем да има в градината ни; засаждането им; поливане; плевене на вредни растенийца, които се промъкват да черпят от ресурсите на истинските и желани растения; обгрижване; защита от бури и неблагоприятни условия, от нашественици, болести и напасти. Изисква време, сили, желание, труд. Ако нещо загние, не се развие правилно или замре – трябва да се изкорени, за да освободят място и ресурси. Целта на всяко засадено нещо е да се развие, да разгърне потенциалът си и даде плод. Най-общо.

-         Второто предназначение на поставянето на Адам в Божията градина, е да я пази.

Опа! Значи вече е имало причина. Имало е от какво и кого да се пази Едем. (тук не мога да не асоциирам с  един фундаментален стих от Словото: Притчи 4:23 Повече от всичко друго, което пазиш, пази сърцето си, защото от него са изворите на живота.) Разбира се самата грижа по обработването на една градина е вид пазителство. Но тук е упоменато отделно и изрично.

И както се видя малко по-късно – имаше от какво и от кого Човека да пази своето блаженство...
И Адам и Ева се провалиха и загубиха своето.
Нарушиха договора (завета) си с Господ. Защото послушаха чужди приказки, повярваха на други, извън Божиите думи, поддадоха се на това, което им казват сетивата: Битие 3: 6 И като видя жената, че дървото беше добро за храна и че беше приятно за очите, дърво желано, за да дава знание, взе от плода му и яде, даде и на мъжа си да яде с нея и яде и той.
И познаха Злото. (До)пуснаха го в живота си. Дадоха му власт.

Но както винаги и за всичко, Бог бе в контрол. Осигури изход. Индивидуален. За всяка личност. За всяка душа.
Още тогава Творецът обеща и на всеки от нас освобождение от проклятието, смазване на Сатана в живота на всеки от нас.

Само че не можем да го извършим сами. Поради слабостите и натрупването на грехове в същността ни – онази, взетата от пръстта, в плътта ни...

И идва ред на Сина Божий – единственият Път до Отец. Вратата, водеща до присъствието Му.

Път, който можем да изминем с помощта на Святия Дух, нашият Утешител и водач, особено в трудните ситуации. Път, който обаче трябва да извървим лично, по собствен избор, доброволно.

И всеки човек, всеки наследник на Адам и Ева, трябва да стъпи здраво и без да се отклонява на този Път, на Исус Христос. Осиян от Истинската Светлина чрез Божия Дух, за да стигне до Небесния ни Баща и да заеме своето предопределено от вечността и за вечността място в Божията съвършена Любов. Просто е. Но за изпълнението на тази цел се изискват някои жертви и лишения за плътта. За да храним духът си.

Ако думата вечност ме смути поради липсата на рамка, в която да се побира, си припомням, че Бог е толкова голям, че дори Времето не може да Го побере.
Напротив - Той държи времето и времената, а не обратното.

Той Е. Сега. Във всеки момент. Вечноприсъстващ. Вечносъществуващ. Непроменим. Недосегаем.

И ме изпълва благодарност, че знам за Пътя.
Че съм на Пътя.
В Пътя. В Христос.
Към Него.
В подножието на трона на Господ.
Вървя.
Очите ми виждат все по-малко неща извън Него. И по този начин проглеждам. За Истината.
И това... това е неописуемо, дори когато трае секунди, ситуация, състояние.
Тогава съм в същинския Едем.
Не. Тогава Едем е в мен. В градината, която лично Бог е посял в сърцето ми. Където живее.
И ставам жива.
Ненакърнимо жива.
До пръсване.
До плодородие и плододайност.
До вкусване на присъствието Му.
До освещаване.
До Щастие.

image





Гласувай:
8



1. karaiany - Лу, с голям интерес прочетох целия ...
27.10.2012 16:05
Лу , с голям интерес прочетох целия ти пост. Този въпрос за първичня грях ме занимава от години . Многопластов е , изключително труден за вникване , както от теологична , така и от философска гледна точка.
По убеждение съм юнгиянец и съм приел да вярвам , че светът е точно такъв какъвто трябва да бъде.
Убеден съм , че дори грехопадението е част от плана на Твореца . Човекът е материaлното проявление на Бог в развитие. Ние одухотворяваме материята , чрез нас Бог открива себе си на по - високо ниво ,в лицето на Христос . Всяка човешка душица родена под слънцето Трябва да извърви своята Голгота . Задължително е , рано, или по - късно ! Тогава , когато Духът ще Оживи плътта.
Това е човекът - Бог в развитие ! Затова Дяволът има своето място тук , докато не се изпълни Делото. В последното Единение , в което няма противоречия и всичко е Едно !
Темата е невероятно обширна. Има един момент нататък , от които умозрението трябва да бъде изоставено . Знанието Отвъд се приема само на Вяра ! Затова Писанието говори за чистота на сърцето. Само сърцето Знае. Преди ума дори да подозира какво има отвъд.
цитирай
2. blagovestie - Здравей, Адри!
27.10.2012 16:20
Да, за Господ няма грешки. Бог е извън времето, за Него няма преди и сега, Той е знаел отлично как ще постъпят Адам и Ева, предвидил е и развитието на сценария. Темата наистина е сложна, защото ако включим предопределението, ролята на нашата свободна воля, а от там и на избор, значително намалява. Но това е, понеже боравим с чисто земни, човешки понятия. "Моите мисли не са като вашите" - казва Господ...

Има и нещо друго. Човекът е бил създаден с цел. Той не е творческа хрумка на Бог. Преди това се е случило нещо. На Небето. Което е послужило като необходимост да бъде създаден човекът. Господ е дал някои неща в Словото Си. За други можем само да налучкваме.

Когато дава законът на Израил, по време на съд между две страни, Бог определя да има и трета страна, която да отсъди, защото двете замесени страни са пристрастни и не могат да са сигурен критерий. Пак Библията ни казва, че Бог никога не си противоречи, че Писанията са боговдъхновени, че Той е същият вчера, днес и довека, което означава, че дадените ни от Него повели, важат от преди да има човечество и ще важат след като този свят отмине (в сегашния му ред и състояние).
За какво говоря: (не се разсейвам, просто темата действително е нееднозначно, а искам да изложа това, което съм разбрала, правилно и понятно, като разбира се всеки четящ трябва да потърси дали е така от Словото!) - когато Луцифер (или Сатанаил - архангелът, водачът на хвалението в Небето) допуска гордост и завист да го покварят и нарушава йерархията, подхваща бунт и завлича 1/3 от Божиите ангели, които стават падналите ангели (да не се бъркат с демоните, те са друга категория същества), тогава Бог-Отец не ги унищожава, не просто ги прогонва от Небето. Това е несвършил конфликт. Предстои съд. И тъй като всички съществуващи до онзи момент личности и същества, са се разделили на две стани - страната на Господ и страната на Луцифер, то е била необходима трета страна. На не едно място в Библията пише, че ние ще съдим ангели... (продължава в сл. ком.)
цитирай
3. blagovestie - продължение от горния ми комент:
27.10.2012 16:32
то Бог е сътворил хората и е предоставил възможност ние да избираме на чия страна ще застанем. Като изборът ни ни пренасочва към конкретни последствия, естествено.

Ние не сме случайни. И конфликтът в Небето продължава тук. Затова неведнъж съм писала, че човекът, всеки от нас, е бойно поле за тази битка между Доброто и Злото. Затова Исус Христос победи Сатана на Кръста, като плати с земния Си живот. Вярвам, че Сатана не е знаел това, иначе не би допуснал Голгота да се случи. Но той не е всезнаещ, такъв е единствено Бог.

Нашият избор е нееднократно решение. Затова имам съмнения, че човек, който веднъж е изрекъл, че вярва в Христос и Го приема за свой Спасител, е наистина спасен за вечността. По подразбиране.
Защото ние се подхлъзваме. При това лесно. И често. А и врагът не бездейства. Пуснали сме го в нас. Идваме на този свят и с негов зародиш в себе си, ако мога така да кажа. И борбата не е една. Има много битки, докато стигнем до крайната победа.

Но имаме на разположение армия от съюзници и помощници, ако прогледнем отвъд материята и спазим духовните принципи, за които Бог говори в Словото Си, което Го изявява днес, когато нямаме Божият Син на разположение, както е било по времето, когато е ходел по земята. Сега имаме Духа на Бога, и то само ако Го приемем и не Го похулим с нещо, противно на Господ.

Личната ни Голгота в този смисъл е да се откажем от себе си и да живеем за и чрез Господ. Да преодолеем гордостта и себелюбието, т.е. първоначалния грях. Да се уподобим на Бога и да ставаме повече като Него.
Дано не е станало много разпиляно като изказано мнение. Защото не може да се обясни с две думи...
И умът, и сърцето могат да бъдат заслепени. Ние сме нищо без Бог. Затова трябва да предоставим на Него всичко, което имаме. Да се изпълваме с Него. Да не оставяме място за друго. Защото всичко извън Бог е от лукавия. А там, където е пълно с Бог - няма място за лукавщина и зло. Там е чисто. Там е храм. Там е огън за всеки грях. Там цари единствено любовта
Прегръдки!:)
цитирай
4. blackpredator - хм,
27.10.2012 16:45
Все бъркам Голгота с Голота.
И грехопадение с левитация.

Бъдещето е на новите технологии...;)
цитирай
5. blagovestie - :))))
27.10.2012 16:57
Хищнико, внимавай обаче да не стане объркване в дестинациите и да се окажеш на едно горещо местенце, което обаче не съвпада с... хм... онази представа за горещо, и в този смисъл няма да ти хареса ;))

ПП: Оценявам чувството ти за хумор, наистина.
ПП 2: Левитация, казваш. Безкрилен полет. Преди ми харесваше. Сега не помня...
цитирай
6. blackpredator - Ей,
27.10.2012 17:40
Припомни си левитацията. И пак лети…

Другото е от Лукавого…
цитирай
7. blagovestie - :)
27.10.2012 17:54
Нужни са две крила. С едно не става...
Но ти благодаря сърдечно ;) :*
цитирай
8. karaiany - Lu !
28.10.2012 03:33
Хубаво си го казала , Лу !
Така става Цяло , в любовта всичко се изпълва и няма място за лукавщина ! :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: blagovestie
Категория: Поезия
Прочетен: 2893995
Постинги: 1061
Коментари: 8676
Гласове: 21461
Блогрол
1. ПРАВОСЛАВЕН ИНТЕРНЕТ КУРС /ПИК/
2. Мултилинеарна Библия с множество преводи, възможност за добавяне на бележки и куп благинки
3. Християнски ресурси (на руски)
4. Речник на Стронг - цялото Писание (на руски)
5. Филмът, променящ гледната точка на "180 градуса"
6. kolibka.com - филмите, които ме ориентират и образоват
7. Още за изучаване на Словото
8. От пиле мляко
9. Християнска литература, много, на руски език
10. Предание.ру
11. Огромна библиотека (руски език)
12. Линк към Православна енциклопедия (руски език)
13. Патристика (български език) Rado76-блог
14. Православно помагало - книги на български
15. Богословие - материали на български език
16. Тълкуване на Библията - Стар и Нов Завет от Лопухин (на руски език)
17. Пермакултура - Божият начин
18. Още ресурси за изучаване на Писанията (на руски език). Библията на иврит. Есхатология, тълкувания, препратки
19. Тора и изследване (на руски език)
20. Тора и коментари, библиотека (на руски език)
21. Иврит
22. Наследството от избрания народ за всички ни (Толдот.ру)
23. ! Мултипреводна Библия само през Windows
24. Тора с различни коментари, руски
25. Другият ми блог
26. Лекции ПИК и проповеди