Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
10.01.2013 18:01 - Какъв е бил знакът на Каин?
Автор: blagovestie Категория: Други   
Прочетен: 11967 Коментари: 15 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
 

 

 

 

Ще припомня историята, която имам предвид: става дума за първото човекоубийство на земята (намира се в Битие 4:1-16)
Братоубийство.
Каин и Авел са деца на Адам и Ева (първите хора, сътворени от Бог).
Каин е земеделец. Авел – животновъд и пастир. Принасят жертва на Йехова, но тъй като Авел принася с правилна мотивация, от любов, пък и дава на Бог от най-доброто си, а Каин – по-скоро за да не остане по-назад... Господ поглежда по-благосклонно на приносът на Авел.
И ето, че в сърцето на Каин избухва първовселенския грях, а именно – завист и ревност. Познато.

 

Бог, Който вижда сърцата на хората, го предупреждава. Но на Каин му липсва  каквото и да е смирение. Обладан от своите зли чувства, той се поддава на злобата и омразата и убива брат си, докато разговарят на полето.

 

Опитва се да скрие престъплението си (както родителите му опитаха да се скрият в Едем, че са пренебрегнали Божията заповед да Му останат верни).

 

Когато всичко се разбира, Каин не съжалява. В него липсва каквото и да е разкаяние или съжаление за извършеното.

 

Бог не го унищожава. Но го прогонва. Изпраща го в други земи. Заради него земята минава под още едно проклятие (след онова поради първия грях, заради Адам). Дори в този момент Каин не се извинява за постъпката си, вълнува го единствено, че наказанието му е твърде тежко. Има и страх, че ще бъде прокуден и сред хората. Дори, че може да го убият за наказание, че е убил брат си.

 

Тогава Бог Отец поставя на челото му знак. Отличителен знак, който да гарантира сигурността на братоубиеца. На престъпника. Под заплахата, че който посегне на Каин, на него седмократно ще бъде отмъстено.

 

И се питам – бре, какъв ли е този знак? Търсих отговор и не намерих. В едни форуми се начетох на глупости, загубих си цял час с надеждата да намеря инфо.
И малко по-късно попаднах на друга информация:
“Наричат кръста знак на знаците. Двете кръстосани линии на кръста още от предисторическо време са били религиозен символ, предпазващ знак в почти всички световни култури.”

 

И още един откъс:
“В библейско време, понеже този символ бил последната буква от еврейското писмо, Т станал знак за края на света, служил също и за знак на Каин.”

 

 

 

  Първоначално се възпротивих. Ама как?! Та това е символът на Христос. Ах тези..

Но после се сетих, че едва ли има по-подходящ знак!

 

Просто... Исус Го понесе вместо всеки от нас. Понесе нашият грях. За да ни освободи от него.
ИСАЯ 53:4-6 А Той всъщност понесе печалта ни и със скърбите ни се натовари. А ние Го счетохме за наказан, поразен от Бога и унижен.
5 Но Той беше прободен заради нашите престъпления, беше съсипан заради нашите беззакония; върху Него дойде наказанието, докарващо нашия мир, и с Неговите рани ние бяхме изцелени.
6 Всички ние блуждаехме като овце, отбихме се всеки в своя собствен път ϧ и ГОСПОД направи да Го постигне беззаконието на всички ни.

  Римляни 5:12 Затова, както чрез един човек грехът влезе в света и чрез греха смъртта, и по този начин смъртта мина във всички човеци, понеже ВСИЧКИ съгрешиха.

 

ДО РИМЛЯНИТЕ 6:23 Защото заплатата на греха е смърт, а Божият дар е вечен живот в Христос Иисус, нашия Господ.

 

И само Той – Господ Исус Христос бе достоен и можа да плати цената за всеки от нас.

 

Да понесе белега на греха заради всеки от нас – човеците, носещи какви ли не каинови чувства в себе си.

 

Разбира се, че е Кръста, който ни дава защита и днес. Чрез вяра...

 




Гласувай:
14



Следващ постинг
Предишен постинг

1. valben - Благодаря!
10.01.2013 18:13
Накара ме да се замисля.
цитирай
2. ivoki - ДОСТА ФРИВОЛНО ТЪЛКУВАНИЕ И ИЗП...
10.01.2013 20:00
ДОСТА ФРИВОЛНО ТЪЛКУВАНИЕ И ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЦИТАТИ ОТ БИБЛИЯТА.

Няма да се впускам в дебат, но само ми е интересно как да си обясня публикувания текст "Има и страх, че ще бъде прокуден и сред хората. Дори, че може да го убият за наказание, че е убил брат си." КАКВИ ХОРА ???????
цитирай
3. blagovestie - ивоки, аз пък още по-малко ще се впускам в дебат, когато отсреща имат умишлено
10.01.2013 21:13
тапи в ушите :))

Например от онези, от които си взе жена - дано те удовлетворява. Но най-добре си препрочети Библията. После пак заповядай! Но досега не си ми дал нито един пример от Словото, не знам дали ти прави впечатление. На мен ми прави. Само пишеш как не е така според коректния превод и въобще. На същия принцип аз мога да кажа за теб, че се обличаш в женски дрехи - това би ли било вярно или трябва да се обоснова и да дам доказателства - смятам, че това е начинът да дадеш или обориш мнение, а не да ръсиш как не е, без да даваш пример (достоверен) как в такъв случай е.

ПП: Цитатите не са във връзка с тълкуванието. Те са за подсилване на ролята и значението на кръста и Христовата жертва за всички ни.
цитирай
4. blagovestie - Валбен, благодаря за насърчението!
10.01.2013 21:27
:))
цитирай
5. antoninus - Люси
10.01.2013 21:54
"T" според много изследователи не идва от християнството, а от езичеството и по-конкретно от Вавилон: "Внесени езически обичаи в христиняството са паленето на свещи (представящо почитане на слънчевия бог Нимрод), а поклонниците рисуваил знака „Т“ на гърдите си (Първата буква от името на Тамуз (T) става негов търговска марка-кръст), което по-късно става основа на кръста. Те правили и свещени питки с този знак отгоре й. Всяка година, на първата неделя след първото пълнолуние след пролетното равноденствие, било вдигано празненство." http://antoninus.blog.bg/history/2012/01/13/quot-rojdestvo-hristovo-quot-i-vryzkata-s-ezicheskite-religi.881992
http://aletheia.consultronix.com/8.html

Люси,
както отлично знаеш, Библията е духовна книга. Знакът наистина може да е бил видим за всички като напр. дъгата (Битие 9:13); за ангелите, които привеждат присъда (Езекиил 9:4); да покрива косата си (1 Коринтяни 11:10) или невидим - пазенето на събота/неделя в заключителната фаза на историята.
Понякога определени белези ни издават - както говорът издаде Петър - Матей 26:73

Ключовото за историята за Каин и Авел е, че още от началото - както се изрази брата Дуейн Лемън - всичко е относно поклонението и на кого въздаваме слава. "В началото , е имало само 2 вида поклонници - Каин и Авел. Кайн се покланял на Бог и Авел се покланял на Бог. Но знаем , че Каин се покланял така както му се струвало правилно, Авел се покланял така както Бог го заръчал. И знаем , че когато Авел пренесъл дара си ю, Бог го приел. Но когато Каин пренесъл дара си Бог, го отхвърлил. Два вида поклонници , при това те били братя. Тук ни се представят 2ма братя, който твърдят, че се покланят на един и същи Бог , но докато единия се покланял от части според това което Бог казва, но също и според както на него му се струвало правилно, другия се е покалял стриктно и напълно, според начина който Бог му заръчал. Понеже Бог отхвърлил дара на Кайн, а приел този на Авел, се стигнало до там, че брат започнал да преследва брата. " ( Из Запечатването - Дуейн Лемън http://www.youtube.com/watch?v=uvmWJ-rOK54 )

Историята на двамата братя е разгледана подробно в Изпитът на Каин и Авел - 5-та глава от книгата Патриарси и пророци - Елена Вайт http://www.amigosbg.com/forum/viewtopic.php?f=56&t=253

От Каин идва поклонението на база на дела - не каквото Бог казва, но така, както ни се иска.
цитирай
6. ivoki - ЗА МИРНА И СПОКОЙНА НОЩ!
11.01.2013 03:11
http://www.youtube.com/watch?v=rRbyZ3eD-9M&list=PLsCICYl2pceaRiBXk-OaupWIWu8s02ykE
цитирай
7. blagovestie - Тони, ще отговоря като се прибера, защото имам излизане, а
11.01.2013 10:30
за отговор не стават две думи.

Благодаря ти за обстойният отговор! Знам колко време отнема подобно разглеждане на въпроса, с обмисляне, с източници и всичко.

Ивоки, благодаря! Направил си чудесна поредица по музика на Енио Мориконе, и клиповете са много хубави! Мир и радост и на теб!
цитирай
8. blagovestie - Здравей, Тони! :))
11.01.2013 21:02
За да прочетат и останалите, ще изброя това, на което аз попаднах като информация вчера. Някои тези / идеи са интересни, други находчиви, трети и четвърти – безумни...

Варианти за знакът на Каин (няма да ги коментирам, само ще ги изброя):
- прическата (включително, че го направил плешив)
- човешкият пъп (включително и за наследниците му)
- кожата му станала черна (Бог го направил чернокож) – от където тръгват много враждебни на чернокожите теории, а май и до днес мормоните не позволяват чернокож да поеме свещенството. Няма да подхващам темата за значително по-сериозни теми, свързани с цялостното отношение към чернокожите от древността до днес. Вие си я анализирайте и допълвайте.
- змия (като връзка с падението на човека и обвързването му със Сатана)
- свастика
- програма (разбирай нагласа на съзнанието, различна от дотогавашната)
- станал първият вампир (заради изразът, че земята е проклета, тъй като е погълнала кръвта на Авел, която вика от земята)
- има и други...

Лично аз мисля, че белегът е бил видим за всеки, който види Каин. Това подсказват и останалите стихове. Иначе Господ не би търсил отговорност от останалите, пък и това е начин Каин да бъде отделЕн и разпознаваем. Това е едновременно наказание и защита...

ПП: В “Патриарси и пророци” не пише за видът на белегът, а затова откъде е произлязла разликата в поклонението на Каин и Авел, и съответно от там произтича начинът, по който Бог погледнал на приносите им, наред с последствията. За любознателните - да видят
ПП 2: п-р Лемън ще изслушам утре (най-вероятно)

Още веднъж ти благодаря за включването, Тони!
Бог да благослови вечерта и спокойна нощ на теб и домът ти! :)

ПП 3: От всички предположение наистина идеята за кръста ми допадна най-много. Има много символизъм в това. Не казвам, че е така със сигурност, тъй като не мога да го докажа.
Нека всеки да изследва Писанията. Да търси. Да се допитва до Бог.
Мен този отговор ме задоволява и ми импонира!
Има и по-важни теми, разбира се!

Лека нощ на всички! :)
цитирай
9. antoninus - Белегът може да е духовен
12.01.2013 08:21
Белегът може да е и поклонение на Бог в неделя, аз знам и за такава хипотеза. Докато потомството на Сид се е кланяло в Събота, потомството на Каин да се е кланяло в Неделя - чувал съм и такава теория.ю
Според мен белегът на Каин е явното неподчинение на Божиите заповеди (в случая "Не убивай") и не приемане жертвата на Исус. Той се е спасявал с дела, а не както Бог е желел.
Интересен материал е този http://mcdonaldroad.org/sermons/09/091031.htm:
"So what is the mark of Cain? It sounds like it could be an uncontrolled angry temper. Angry force or Satanic zeal used to control another. The Mark of the Beast is a sister to the mark of Cain. In the last days the mark of the Beast will require Satanic force to compel innocent Christians to reject God’s clear commands and follow Satan under the penalty of death. God’s clear command is that we should be Christ-like. The opposite of the mark of the beast is the mark of a true Christian. "

Един от моите любими пастори, Дъг Бачелър, има проповед тук http://www.youtube.com/watch?v=RypScf3zC70 За съжаление нямам време да я чуя.
цитирай
10. blagovestie - Благодаря ти, Тони!
12.01.2013 11:00
Благословена събота, приятелю!
цитирай
11. antoninus - Мерси, Люси.
12.01.2013 14:22
Мерси, благословения и на теб и близките ти.
цитирай
12. veselinvalev - Малко уточнение
12.01.2013 14:27
Може би трябва да да си припомним, че според Библията, не всички хора са наследници на Каин, защото:

"4:25 И Адам пак позна жена си и тя роди син, когото наименува Сит {Т.е., Наместник.}, защото тя думаше, Бог ми определи друга рожба, вместо Авела, тъй като Каин го уби.
4:26 Също и на Сита се роди син, когото наименува Енос. Тогава почнаха човеците да призовават Господното име {Или: Тогава се постави началото да се именуват човеците по името на Иеова.}."

Та, според Библията, грехът на братоубийството не тегне върху целия човешки род. Наследниците на Сит наследяват само първородния грях на дядо си Адам и баба си Ева, затова че дедите им са вкусили плодове от "дървото на познанието". Та първородният грях на човечеството е познанието, което първоначално им е било забранено от Бог.
Та затова и по късно прозрението на Еклесиаст (Проповедника) е:
"1:17 И предадох сърцето си, за да позная мъдростта, И да позная лудостта и безумието. Познах, че и това е гонене на вятър.
1:18 Защото в многото мъдрост има много досада; И който увеличава знание увеличава и печал."
Затова по късно Бог дава на хората чрез Спасителя Христос и ключовата дума на тяхното спасение. А тя е "Любов". Бог е любов. Затова и в глава 17 на Евангелие Йоаново има следните думи на Христос:
"17:25 Отче праведни, светът не Те е познал, но Аз Те познах; и тия познаха, че Ти си Ме пратил.
17:26 И явих им Твоето име, и ще явя, та любовта, с която си Ме възлюбил, да бъде в тях, и Аз в тях."

___________________
Поздрави за постинга, blagovestie!


цитирай
13. blagovestie - Точно така, Веско!
12.01.2013 14:34
Сит (Сет) замести Авел и по същия начин бе стриктен спрямо Бог и спазваше повелите Му. Благодаря за уточнението!

ПП: Попадал ли си на всяваща доверие информация относно вида на знакът на Каин?

Интересно е също така, че Библията не споменава какво се е случило с Каин след като създаде поколение.
Не казва и нищо за смъртта му, докато родословията преди него описват до каква възраст е живял всеки описван.

Светъл ден!
цитирай
14. veselinvalev - blagovestie
18.01.2013 10:43
blagovestie написа:
Сит (Сет) замести Авел и по същия начин бе стриктен спрямо Бог и спазваше повелите Му. Благодаря за уточнението!

ПП: Попадал ли си на всяваща доверие информация относно вида на знакът на Каин?

Интересно е също така, че Библията не споменава какво се е случило с Каин след като създаде поколение.
Не казва и нищо за смъртта му, докато родословията преди него описват до каква възраст е живял всеки описван.

Светъл ден!


Никъде в Библията не е упоменато как точно е изглеждал знакът, който Бог поставя на Каин, но е ясно, че в тогавашния свят всеки който е видел този знак е можел да разбере, че той означава долу-горе следното: “Не убивай този човек, че голямо ще е за теб божието наказание ако го сториш!”.
По важното за нас като късни тълкуватели в търсенето на истинските послания на Светото писание е, че в света който ни описва Битие съществува представата за знакова система. И тази знакова система е съотнесена към ценностна система. И в тази ценностна система най-голямото наказание е да бъдеш обречен на изгнаничество, на скитничество, защото обработването на земята вече няма да дава сила на Каин.

“10. И рече (Господ): какво стори? Гласът на братовата ти кръв вика от земята към Мене;
11. и сега проклет да си от земята, която е отворила устата си да приеме братовата ти кръв от твоята ръка;
12. когато работиш земята, тя не ще ти дава вече силата си; ти ще бъдеш изгнаник и скитник по земята.
13. И рече Каин Господу (Богу): наказанието ми е по-голямо, отколкото може да се понесе:
14. ето, Ти сега ме пропъждаш от лицето на земята, и аз ще се скрия от лицето Ти и ще бъда изгнаник и скитник по земята; и всеки, който ме срещне, ще ме убие.
15. И Господ (Бог) му каза: затова именно всекиму, който убие Каина, седмократно ще се отмъсти. Тогава Господ (Бог) тури на Каина знак, за да го не убие никой, който го срещне.”

Знакът, който Бог поставя на Каин може да е всякакъв, но може и да не е нещо, което навежда към графична представа. Защото този знак може да е цялостно външно изменение на Каин, може да е и поведенческо изменение, вследствие промяна на мисленето му, на психиката му. Защото поведенческото отклонение е също вид знак. Затова знакът поставен от Бог на Каин, не е задължително да бъде кръст на челото или каквото и да е нещо, което навежда към графична представа.
Наказанието на Каин всъщност е, той да не може да намери повече истински себе си. Това е скитничество, изгнаничество на душата му, която няма да може да намери повече покой. Каин няма повече да може да намери радост, задоволство от собствения си живот, но той трябва да го живее този свой нерадостен живот. Това е наказанието господне.
цитирай
15. blagovestie - Веско, благодаря ти за
18.01.2013 11:15
този отговор!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: blagovestie
Категория: Поезия
Прочетен: 2898912
Постинги: 1061
Коментари: 8676
Гласове: 21461
Блогрол
1. ПРАВОСЛАВЕН ИНТЕРНЕТ КУРС /ПИК/
2. Мултилинеарна Библия с множество преводи, възможност за добавяне на бележки и куп благинки
3. Християнски ресурси (на руски)
4. Речник на Стронг - цялото Писание (на руски)
5. Филмът, променящ гледната точка на "180 градуса"
6. kolibka.com - филмите, които ме ориентират и образоват
7. Още за изучаване на Словото
8. От пиле мляко
9. Християнска литература, много, на руски език
10. Предание.ру
11. Огромна библиотека (руски език)
12. Линк към Православна енциклопедия (руски език)
13. Патристика (български език) Rado76-блог
14. Православно помагало - книги на български
15. Богословие - материали на български език
16. Тълкуване на Библията - Стар и Нов Завет от Лопухин (на руски език)
17. Пермакултура - Божият начин
18. Още ресурси за изучаване на Писанията (на руски език). Библията на иврит. Есхатология, тълкувания, препратки
19. Тора и изследване (на руски език)
20. Тора и коментари, библиотека (на руски език)
21. Иврит
22. Наследството от избрания народ за всички ни (Толдот.ру)
23. ! Мултипреводна Библия само през Windows
24. Тора с различни коментари, руски
25. Другият ми блог
26. Лекции ПИК и проповеди