Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
13.12.2015 08:36 - Въведение в Пермакултурата - Бил Молисън (7)
Автор: blagovestie Категория: Други   
Прочетен: 940 Коментари: 0 Гласове:
1



 1.3. ВСЕ КИ ЕЛЕМЕНТ ОСЪЩЕСТВЯВА МНОГО ФУН КЦИИ

Всеки елемент в системата трябва да се подбира и раз­полага по такъв начин, че да може да осъществява колко­то е възможно по-голям брой функции. Изкуственият водо­ем може да се използва за напояване, за осигуряване на вода за добитъка, за водни култури, а също и за целите на противопожарната безопасност. ъм всичко изброено той се явява среда за обитаване за водните птици и за рибите, като изпълнява при това функцията на светлинен отража­тел (рис. 2.8). Дигата служи за път, за препятствие за раз­пространяването на огъня в случай на пожар, а също и за място, където може да се развъжда тръстика.

Същото се отнася и за растенията. Като подберем пра­вилно видовете и ги разположим в определени места, мо­жем след това да ги използваме за една или за няколко от изброените по-долу цели:

-  ветролом;

-  храна за животните;

-  защита от шума;

-  гориво;

-  защита от пожар;

-  среда за обитаване за дивите животни;

-  мулча;

-  климатичен буфер;

-  храна;

-  подобрител на почвата (тор).

Ветроломът може да бъде направен от дървета, които едновременно да служат за храна на добитъка (върба, сладка гледичия (Gleditsia), разклонен ракитак, пълзяща копрозма, цератония), да станат на дърва (Leucaena), да служат като източник на нектар и прашец за пчелите (Acacia fimbriata), а също така сами да удовлетворяват пот­ребностите си от азот (дървета от семейство Бобови). Ака­цията е в състояние да изпълнява няколко функции ед­новременно: нейните семена ще бъдат нелоша храна за ко­кошките, листата могат да се използват за храна на едрия добитък. Освен това акацията влияе благотворно върху почвата, обогатява я с азот, а като допълнение дава пра­шец за пчелите. Акацията е също и растение-пионер, което подготвя и защитава почвата за други по-чувствителни и бавнорастящи растения.

Изборът на съответния вид (животински или растителен) изисква внимателно разглеждане на всичките му потребнос­ти, особености, а също и на произвежданите от него продукти.

акво искаме да знаем за растението? Например дали то е листопадно или вечнозелено? Дали неговите корени се отли­чават с агресивност? Каква височина достига? Расте ли бър­зо, но в същото време живее кратко, или обратното, расте бавно, но живее дълго? Гъста или рядка корона има? Отлича­ва ли се по възприемчивостта си към болестите? Може ли пе­риодично да се подрязва, или това ще доведе до гибелта му?

Като начало трябва да се заведе картотека за всяко растение (особености, възприемчивост, използване, вж. списъка на видовете в Приложението). Информацията мо­же да бъде от следния вид:

1.   Форма: продължителност на живота (едногодишно, многогодишно, листно, вечнозелено); форма на съществу­ване (храст, увивно растение, дърво); размер.

2.   Поносимост към условията: климатична зона (суха, умерена, тропична, субтропична); възприемчивост към слънцето и сянката (предпочита сянка, частична сянка или слънчево място); среда на обитаване (влажна, суха, водна, намираща се на възвишение); предпочитан тип почва (пе­съчлива, глинеста, камениста); киселинност (кисела или алкална почва).

3.   Използване: хранително растение (човешка храна или подправки); лекарство, фураж (за определени живот­ни, в това число кокошки, свине и елени); подобряване на почвата (установяване на азотния баланс, покривна култу­ра, зелен тор); ландшафтно използване (контрол над еро­зията, жив плет, ветролом); периодично подрязване (гори­во, пръти, колове), строителен материал (пръти, дървесина, материал за мебели); за други цели (влакно, гориво, борба с вредните насекоми, декоративно използване, нектар и прашец за пчелите, корени, боя).

Съществуват обаче и различни препятствия, които могат да ограничат подбора на видовете:

  Неподходяща почва и климат.

  Неподдаващ се на контрол ръст и отровност.

  Рядък вид (който обикновено не се изнася извън стра­ната, откъдето първоначално произхожда).

  Предпочитания (вегетарианците предпочитат да не из­ползват тези видове, които стават за фураж на животните, а също така не отглеждат животни за месо).

  Съществуващия на разположение парцел земя (по-малки видове за малките по размер участъци).

  Целесъобразност, като се отчита вложеният труд, ко­личеството произвеждан продукт и времето, което се изис­ква, за да достигне даденият вид до зрелост.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: blagovestie
Категория: Поезия
Прочетен: 2896696
Постинги: 1061
Коментари: 8676
Гласове: 21461
Блогрол
1. ПРАВОСЛАВЕН ИНТЕРНЕТ КУРС /ПИК/
2. Мултилинеарна Библия с множество преводи, възможност за добавяне на бележки и куп благинки
3. Християнски ресурси (на руски)
4. Речник на Стронг - цялото Писание (на руски)
5. Филмът, променящ гледната точка на "180 градуса"
6. kolibka.com - филмите, които ме ориентират и образоват
7. Още за изучаване на Словото
8. От пиле мляко
9. Християнска литература, много, на руски език
10. Предание.ру
11. Огромна библиотека (руски език)
12. Линк към Православна енциклопедия (руски език)
13. Патристика (български език) Rado76-блог
14. Православно помагало - книги на български
15. Богословие - материали на български език
16. Тълкуване на Библията - Стар и Нов Завет от Лопухин (на руски език)
17. Пермакултура - Божият начин
18. Още ресурси за изучаване на Писанията (на руски език). Библията на иврит. Есхатология, тълкувания, препратки
19. Тора и изследване (на руски език)
20. Тора и коментари, библиотека (на руски език)
21. Иврит
22. Наследството от избрания народ за всички ни (Толдот.ру)
23. ! Мултипреводна Библия само през Windows
24. Тора с различни коментари, руски
25. Другият ми блог
26. Лекции ПИК и проповеди