Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
18.05.2018 11:49 - Тълмач
Автор: blagovestie Категория: Други   
Прочетен: 5393 Коментари: 14 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Не спирай да огряваш в мене, Господи!
Да шепнеш всяка заран истините на пришестващия дръзко ден-подарък.
И да надигаш повече и още ветрове и катаклизми,
дори когато
от тях се давя в безпорядъкът ми, натрупан до този момент.

И даже щом вълните ме заливат,
и даже посред пукот и пращене на илюзии и кости,
аз ще изляза и ще стъпя,
все някога,
на канара,
на здрава, твърда почва.

Или ще ръждясам. Ще се покрие блясъкът ми...

Но зная - Ти отново ще намериш начин,
да ме изстържеш с пясък
до същинската основа.

Не спирай, моля Те!
Извикай гръмко посред мен
и отпуши духовните ми, 
сраснали с представи и заблуди,
очи и уши.

Направи ме да съм тълмач.
На Твоето неопетнено и безпределно Небе.
Така щото Твоето Слово да стига и расте на земята,
от която
все още нося твърде тежки и пълни с камъни и буци пластове
в онова, дето е толкова малко
и по-голямо от целия свят,
от всичките измерения,
щом може да побира Необятния и Необятното.

Те умолявам
очисти и обучавай
на твоята реч и на Самият Теб
сърцето ми,
и не слушай какво друго моля,
докато не ме изградиш както е не моята, а Твоята воля.




Гласувай:
17



Следващ постинг
Предишен постинг

1. gessos - ". . . Те умолявам очисти и ...
18.05.2018 16:35
"...Те умолявам
очисти и обучавай
на твоята реч и на Самият Теб
сърцето ми,
и не слушай какво друго моля,
докато не ме изградиш както е не моята, а Твоята воля."

"...и даже посред пукот и пращене на илюзии и кости,
аз ще изляза и ще стъпя,
все някога,
на канара,
на здрава, твърда почва. "

Амин!







цитирай
2. lexparsy - Винаги съм впечатлен като чуя един ...
21.05.2018 03:43
Винаги съм впечатлен като чуя един така откровен диалог-споделяне-молитва!
Толкова истинска, че може всеки да я повтори със свои думи :-)
И си спомних че като тинейджър, като се захласвах по индийски учения ми попадна една книжка-есе от 10-15 страници която се казваше „Как да разговаряме с Бога“. Мисля че беше на Йогананда. (апокрифна препечатана и копирана разбира се, така се намираха само).
Та там се обясняваше че трябва да разговаряш и да се молиш на Господ, с прости, разбираеми и споделено искрено думи, като на Човек стоящ пред тебе.
После един монах ми разказа, че преди храна, просто трябва да благодарим за преживяното и лошо и добро от деня, и на хората около тебе и на храната и днес предоставена и т.н.… тоест с прости, но твои думи, а не със заучени и сервилно казани молитви.

Успешна и благовещана седмица ти желая
цитирай
3. blagovestie - gessos,
21.05.2018 11:47
щом двете сме в съгласие - по Божието обещание ще се сбъдне, както е обещал Всемогъщия :)
Амин!

Благодаря ти за съпричастието!
цитирай
4. blagovestie - Здравей, Лекс!
21.05.2018 11:59
Монахът ти е казал истината, познавайки Писанията :) Защото всичко това и още много са ни казани от Господ и въпросът е да Му повярваме и да Го следваме.

Това с благославянето на храната, което сподели, ме подсети за филмът "Великата тайна на водата" (сигурно си го гледал? Ако случайно си го пропуснал, препоръчвам ти го, има го дори онлайн в YouTube, 1 част), от където научно, експериментално поне, си обясних нещо, което вярвах поради Словото - а именно за важността на това да благодарим и да благославяме храната си (и не само), както е казано да правим.

Подсещаш ме също за един псалм на Давид (Давид, който бе признат за човек според Божието Сърце, въпреки, че и той падна в не една яма и в не един грях, но Господ познава човешката природа, но го интересува единствено откликът ни на Него, а не плътта ни и греховете ни, за които така или иначе плащаме, защото от духовните закони никой не може да избяга), в който Псалм (всъщност не в един, защото това присъстваше в Давидовата молитва постоянно) той съветваше, а и си самопожелаваше да пее на Бог нова песен всеки ден. Тоест с винаги нови, свежи думи, чувства, мисли. Понеже това е любовта. Винаги нова, от днес, от сега, от Аз Съм, обновяваща се, неповтаряща се, търсеща нови пътеки и нишки и изразяваща ги, за да се вдълбаят отново и отново. Това е истинското взаимоотношение на близост и познаване. Както е между хората. Но тук се срещаш с Твореца, с Вечния, с Бог. Който е Личност.

И ме подсети, пак :), че единственото нещо, което вече е било тук, на земята, което Бог обещава да възстанови в Небесния Йерусалим, е Давидовата скиния (начинът, по който Давид изгради храм за поклонение и служение на Господ). Ще спомена само главните й аспекти, за да си изясниш какво жадува Той: Давидовата скиния бе без посредници между Бог и отделния човек (всеки можеше да отиде и да се поклони, и да пожертва /не кръв, душата си да самопожертва/, и да помоли, и да общува с Всевишния, лично, лице в лице, което на иврит е паним в паним, и значи и характер в характер)...
цитирай
5. blagovestie - ... продължението
21.05.2018 12:05
Също така в Давидовата скиния имаше 24-часово служение, непрекъснато, когато хвалителите бяха разделени на смени, чийто ред се знаеше, и те се подготвяха ежедневно с нови песни, мелодии и молитви, за да се поклонят на своя едничък Бог. Светилникът пред този храм не угасваше денонощно.
Винаги изтръпвам, когато се опитвам да си представя какво е било, когато 24 часа от Храмът се е носело вдъхнатото от самият Бог слово, молитва и музика, която да привлича духът и душите на всички, чуващи се навред, посред тържествена светлина и искрено възхваляване. И не говоря за някакво клиширано песнопеене или ритуали, за принуда и "работа" в домът на Божието присъствие.
В Давидовата скиния няма религия, а живо общение с Бог, като с Възлюбен. Има само жива, кървяща и възторжена Вяра.

Отнесох се.

Благодаря ти за този коментар!

ПП: Тинейджърските залитания по какво ли не любопитно звучащо и пълно с тайнственост и храна за умът, но с отрова за душата, учение, са ми познати :)) Важното е човек да ги надрасне.

Имай пълна с радост и светлина седмица, Лекс!
цитирай
6. lexparsy - Много благодаря за така изчерпателния отговор, който даже ще разшири разбирането
23.05.2018 00:51
Да гледал съм "Великата тайна на водата" а има още доста на тази тема… Скоро даже четох че експерименти на учени доказват как Думите (и мислите даже) могат да модифицират и човешките гени…
За гледането и четенето ще споделя като резюме само, че много истини за мирозданието ни и духовни учения са умишлено преиначени в нелепи езотерики от правила, а и от малоумни импровизирани теории на всички възможни тематики, в които може да открием прикриваната същност, пазена като херметична за просветени, но така умело вече и изцапана и замаскирана…
Хехе.. :-) като намекнах на radostinalassa че подобна практика, да копираш статии и да „образоваш“ хората, без капка отношение, е просто неосъзнато съдействие на това сатанинско дело… тя пощуря че съм я нарекъл Сатана :-))))

Благодаря че припомни за Давидовата скиния… от сравнително малкото прочетено за Давид и Храма му, стигнах до извода че и от тази епоха много и исторически личности и събития са или изтрити, или мултиплицирани в легенди, до неузнаваемост. явно е болна тематика… и се прикриват тълкуванията на истинския контекст на Вяра и почитания към естеството на Мирозданието.
Моля препоръчай някаква литература по темата.

Пак благодаря за смелата ти подкрепа в безсмислената ми борба с Блогонравните Хейтъри :-)
цитирай
7. blagovestie - Дали?
23.05.2018 07:52
otherwiser написа:
Давидовата скиния не е била без посредници, пак си се объркала.
Говориш пак за безкръвни неща като веганството. Без проливане на кръв няма прощение, посичат те и няма шанс духовната ти веганария да ти помогне.


Имам въпрос: дори евреите, които са в официален завет с Бог, по твоята логика точно, жертвопринасят ли днес (всъщност от след последното разушаване на Храмът)? Дали е случайност, че е така?

И още един: не даде ли Отец Своето Агне преди повече от 2 хилядолетия? Или на теб не ти стига жертвата Му?

Даже няма да коментирам останалата част от разточителството на пръстите ти в моя блог и безсмисленото вмъкване на веганството и някаква... веганария - ???
цитирай
8. blagovestie - Лекс, пиша от телефон
23.05.2018 07:56
и, при това разпокъсано, защото прекъсвам през 2 минути.
Ще ти отговоря по-късно.
Благодаря ти за споделянето! Плодотворен и усмихнат да е денят ти! :)
цитирай
9. blagovestie - Привет пак, Лекс!
23.05.2018 20:41
"Скоро даже четох че експерименти на учени доказват как Думите (и мислите даже) могат да модифицират и човешките гени…" - все пак светът ни бе създаден със Словото и Духът/Дъхът на Господ :))
Във връзка със силата и въздействието на думите, за мен бе същинско откровение да се запозная с лекциите на Каролайн Лив. Лепвам ти линк - на руски е. Намирах преведени други нейни интервюта и откъси от лекции, но тези ми допаднаха най-много. Едва ли инфото е ново, просто е потвърждение за неща, които си открил, а ето, че те са научен факт, пък и обяснени в Библията

http://shapovalov/blog/doktor_kehrolajn_lif_seminar_kak_obnovit_myshlenie/2015-11-11-1228

Съгласна съм с теб, че за да се стигне до дълбочината на нещо, е нужно старание и постоянство, пробив под повърхността, влагане на желание, време и енергия. И че за всяко познание има нива. Едно разбират преминаващите, туристите; друго - заинтригуваните; трето - отдадените; четвърто - посветените и онези с откровенията. И това важи за всяко нещо. Знанието, информацията, познанието са ценни неща. Могат да са "въоръжение", сила, живот и Живот, според това в коя област са. И те костват най-малкото обич и усилие (към тях). А тъй като са всичко това, естествено е срещу тяхното придобиване да има съпротива, да се води война, като за всеки важен ресурс, а за духът и душата, които са всичко, което имаме не само за 40 - 70 - 100 години, а за вечността - какво да говорим.

Някои бъркат глашатайството с просветителството, така е. Първото е лесно... ;)

Колкото до битката срещу омразата и обиждането - не са безсмислени. Няма как поне малко да не влияе. Ако ли не, поне човек е изразил позиция, понеже как беше: злото съществува, тъй като добрите хора бездействат (перифразирано). Да се бездейства при явна злоупотреба и умишлено нараняване на други личности, е вид съучастие. Животът е низ от малки, средни и определящи избори. И носенето на последствията им. Блогът е представителна извадка на нас самите и обществото ни.

цитирай
10. blagovestie - 2
23.05.2018 20:52
В него има аналог на всичко, което съществува и в действителността, дори намирам виртуалът за екстракт, за нещо концентрирано, като етерично масло, ако щеш, на реалността, тъй като тук отпадат много от маските и преградите, от спазването на правила и норми, които лице в лице всеки е научен и длъжен да спазва. Докато тук веднага лъсва същността. Едно изречение от някой, няколко реакции в различни ситуации, интересите му, начинът, по който тече мисълта му, речникът му, вълненията му - и го виждаш директно отвътре. Това може да не видиш с години от роднини, колеги, приятели, съседи и т.н.
Навярно и затова към блога и социални платформи от този тип, се привиква бързо.

Както на улицата, на пазара, в транспорта, в парка... има крадци, мошеници, изнасилвачи, пияници, психопати, доктори, свещенослужители, ученици, писатели, майки, осакатени, самотници, щастливци, влюбени, отчаяни, побойници, комарджии, спасители, военни, мижитурки, професори, благодетели, бизнесмени, просяци и пр., и пр. - тук са в пъти повече, защото могат да участват активно от вкъщи, където иначе се крият.

А всички ние правим тази среда такава, каквато е. Оформяме пространството и определяме пряко или косвено, какво ще слушаме и гледаме, каква атмосфера ще цари и колко ще е полезно, приятно и добро; или не. :)

ПП: Ще опитам да сложа пак линка от горния коментар тук, без да се изтрие част от адреса му, като сложа интервали, които, ако го пействаш, трябва да махнеш... този пред ".us"

http://shapovalov. us/blog/doktor_kehrolajn_lif_seminar_kak_obnovit_myshlenie/2015-11-11-1228
цитирай
11. lexparsy - Благодаря ти пак Люси
25.05.2018 07:52
Днес пак прочетох какво си написала така и с толкова явна добронамереност, че се почувствах малко засрамен като наивен тинейджър :-)
blagovestie написа:
...
Блогът е представителна извадка на нас самите и обществото ни.

Иска ми се да протестирам, че… ами ще цитирам какво написах на Младен“
exparsy написа:

…Ако знаех как да помогна, бих останал до край, за да направя всичко! Но и примиреността на жертвите си една от първите причини… А няма как да помогнеш на някой, който не желае… Сега пък ти повярвай ! :-)

Но колко ли постоянство е нужно да продължаваш да правиш „по малко“ по нещо, плащайки със своята добронамереност, като виждаш как Блога си е отражение на социалното ни общество?
Но ти може би си права, за жалост… Има толкова самотни и неразбрани хора, които предпочитат да пребивават в този „образ на социума си“, но поне с надежда за комуникация с малкото открити приятели с които споделят… И е толкова насърчителен даже и факта, че някой и фиктивно защитава правата ти :-) Както и Младен ме очарова с думите „Тук си необходим, повярвай ми!“ :-)
Жалко спасение наистина…
Аз след като видях това положение, първото което ми хрумна бе да направя един блог на клубен принцип, с толерантен контрол и стимулиране на хората да споделят… Ами даже и да намеря спонсор, това си е направо мечта за Комунизъм :-)))
цитирай
12. blagovestie - Не си наивен, а сензитивен,
25.05.2018 10:20
реакцията ти е нормална. Хайде да отправя към теб едно предизвикателство: да не позволиш недобронамереността да те изгони, да командва по този начин кой и с какви намерения да блогърства тук.
Мисля, че блогът, или поне отделни групички и хора от него, заслужават повече от това някакви озлобели, гневни, объркани или деформирани личности да правят каквото си поискат, а после и да публикуват каквото те искат, и това да е "лицето" на мини обществото ни :))

Много добре те разбирам иначе. Повечето от онези, които все още са тук, от години, са минавали през фазите и състоянията, през които минаваш ти, с всичкото усещане за омърсеност, неразбиране, нараняване, обида, разочарование и невъзможност да си отговориш на въпроса как е възможно да има такива хора и да се държат така.

Истинска история :)) :
Преди няколко години разредих посещението на блога след мои лични преживявания. Но все пак влизах, наминавах през познатите; гласувах; рядко, но коментирах; още по-рядко, ала отговарях на коментари при мен, и пр. - знаеш, неписаната блогърска етика :)
И един ден влизам и най-отгоре на прословутата и възжелана "Първа" виждам постинг за починал блогър. Името му бе едно такова сложно за мен, на вулкан, започващ с К. (Царство му небесно на човека!). Постинга бе пуснат от синът му. Лично аз не го познавах, не съм имала контакт с него, само съм му засичала заглавия. Съблогър, човек със своите интереси, болки и радости. Но какво бе изумлението ми, след като влязох и видях най-безчовечните, гнусни и отвратителни коментари под новината за смъртта на човека. Дори няма да ги описвам. Не знам как се е почувствал синът му, загубил току-що баща си, да чете това... Заради тази нечовешка реакция на онези, които бяха писали, не участвах в блога близо 2 години. Пусках си неща от време навреме, за да ми се съхранят, и бягах.
Постепенно много от "старите" блогъри зачезваха, други се появяваха. Пак имаше от всичко - интриги, интересни теми, размислящи постинги, скандали, войни, хумор, новини.
цитирай
13. blagovestie - ... 2
25.05.2018 10:37
Сам виждаш какво е. И пак има и светлинки, и бисери. Но блогът се променя. Много стойностни неща лежат на дъното му, а отгоре текат, като бързеи по-повърхностни, леки води. Успоредно на него се появяват и локви, че и блата. Понякога се надигат кал и пясък, от които друго, освен простотия, не се вижда. Друг път грейва слънце, става по-лежерно и слънцето достига навсякъде.

И като стана дума, че всичко това е синтез на онова, което представляваме всички ние като общество... виждаш накъде отиваме като народ.
Аз обаче съм от наивниците, дето не искат да се откажат и не спират да вярват, че всеки, дори отделния човек, може да промени и променя нещата. Може да не е глобално, да не е за постоянно, но крачка по крачка, дума след дума, и поне за малцина, за миг.

Иначе, ако бягаме от всичко, което е грозно и пошло, спасяваме само себе си, но това е ограничение, несвобода. Защото утре децата ни ще попаднат в блога, и тук няма да функционират аналозите на затворът, болницата и лудницата, ами всички онези, които са за там, се вихрят безнаказано наред, а на всичкото отгоре няма и други, няма от "добрата храна", светилниците, опорите, творци, споделен опит, изкарване на истината, синтезиране на истински важното... Не искам такова нещо! Сигурно и ти не искаш.

Така че, отговаряйки само за себе си, понеже за друг не можеш да отговаряш, ТИ сей, ти пиши, твори, изразявай......, ти се дръж така, според каквото искаш да съществува. А подобни на теб ще се намерят. Блог голям.

"Аз след като видях това положение, първото което ми хрумна бе да направя един блог на клубен принцип, с толерантен контрол и стимулиране на хората да споделят… Ами даже и да намеря спонсор, това си е направо мечта за Комунизъм :-)))" - ето как е тръгвала идеята, видя ли сега :)))

Това ми напомни разсъждението, свързано с вярата, кое е по-стойностно: монашеството, отшелничеството и пустинничеството/отделеността от хората и този свят; или борбата и победите посред него, в епицентъра на злото, неверието, хаоса
цитирай
14. blagovestie - ... 3
25.05.2018 10:43
И отговорът не е еднозначен и черен или бял.
Понеже животът е жив и съдържа пълния спектър от цветове, нюансите и оттенъците им.
И пак опираме до това, че всеки избира за себе си.

Ако енергията тук започва да те товари много и да се чувстваш като затлачен или отровен, отдръпни се и си вземи почивка, глътка въздух, разходи се. Занимавай се с други неща. Или просто общувай с подбрана компания.
После настроението ти за блогърстване навярно самО ще си дойде. Ще се появи нова тема, нова идея, ново впечатление, ново вдъхновение, нов подтик :)

И, да, нужен си тук, Лекс!

24-ти май мина, но истина е, че писаното остава. А писаното със светлина - остава вечно.
Пиши.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: blagovestie
Категория: Поезия
Прочетен: 2887507
Постинги: 1061
Коментари: 8676
Гласове: 21459
Блогрол
1. ПРАВОСЛАВЕН ИНТЕРНЕТ КУРС /ПИК/
2. Мултилинеарна Библия с множество преводи, възможност за добавяне на бележки и куп благинки
3. Християнски ресурси (на руски)
4. Речник на Стронг - цялото Писание (на руски)
5. Филмът, променящ гледната точка на "180 градуса"
6. kolibka.com - филмите, които ме ориентират и образоват
7. Още за изучаване на Словото
8. От пиле мляко
9. Християнска литература, много, на руски език
10. Предание.ру
11. Огромна библиотека (руски език)
12. Линк към Православна енциклопедия (руски език)
13. Патристика (български език) Rado76-блог
14. Православно помагало - книги на български
15. Богословие - материали на български език
16. Тълкуване на Библията - Стар и Нов Завет от Лопухин (на руски език)
17. Пермакултура - Божият начин
18. Още ресурси за изучаване на Писанията (на руски език). Библията на иврит. Есхатология, тълкувания, препратки
19. Тора и изследване (на руски език)
20. Тора и коментари, библиотека (на руски език)
21. Иврит
22. Наследството от избрания народ за всички ни (Толдот.ру)
23. ! Мултипреводна Библия само през Windows
24. Тора с различни коментари, руски
25. Другият ми блог
26. Лекции ПИК и проповеди