Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
28.06.2018 12:12 - Само за истински търсачи на Истината
Автор: blagovestie Категория: Други   
Прочетен: 11528 Коментари: 62 Гласове:
18


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Битие 2:7

Тогава /след като останалата част от творението бе готова, в очакване/
Господ Бог /Елохим – Господ на Силите = Всесилният = Източникът и Владетелят на всички сили/
извая* човека от земна пръст**
и вдъхна в ноздрите му жизнено дихание
***,
и човекът стана живо същество/жива душа
****.

* - извая /точно както майсторът създава нещо с ръцете си, най-близката аналогия е с Грънчарят и глината, в което, освен творчество има много близост, идея, влагане, поне по моите разбирания/ - според речникът на Стронг думата е с номер 3335 със следното значение:

            - създаде, изработи, оформи
            - моделира, образува, формира

** - пръст от земята – в оригиналът на иврит думата се пада № 6083 от речникът на Стронг и има няколко значения:

            - прах, суха земя
            - пепел, боклук, отломки
            - глина, кал /четох от друго място, че думата означава и червена глина или червена хума, винаги ми е приличало на изсушена, неоживотворена кръв/
            Това е съставът ни, без Божията частица

*** - жизнено дихание – думата на иврит е „руах“ (интересно е, че в оригиналния език думата е в женски род, а има случаи, когато е действие, а не само съществително, тъй като коренът й всъщност е глагол) и също има няколко значения, като в случая важат всичките: Божият дъх, Дух, дух, вятър, полъх, движение

      **** - жива душа – на иврит думата е идентична с живот /тази дума пък, проследена из Писанията, е толкова дълбока и многопластова, че за нея само може да се напишат томове и пак да не е разгледана подробно/, но когато става дума за човекът е „нефеш, нишама“ /5315 по Стронг/. Думата нишама = душа е много близо до думата шамайм = небеса /за елементите, които го съставят, вече съм писала, да не се повтарям. Освен основното си споменато значение, има смисъл и на личност /личността става след като Бог дъхне в плътта, иначе и животните имат душа, но тя е без Божия дъх в тях…/, има нюанс също така на желание, стремеж, борба /като арена за битка между Светлината и тъмнината/. Синтезирано от Библията се знае, че душата на човека включва умът/разумът; волята/желанията и емоциите/чувствата му. Това е животът, който притежаваме. Дарът ни от Твореца. И целта е да го усъвършенстваме, обогатяваме и да оставим Водач да е Господ. Защото Той ни познава, определил е и може да ни заведе до нашето място във вярната посока. Стига да е Неговата воля.

В човека Господ е вложил от всичко - започвайки от кал и пръст, до частица от Него Самият, и Огън от Небесата...








Гласувай:
19



1. lexparsy - Ако мога да помогна с нещо за тълкуванието...
28.06.2018 17:03
   Ако мога да помогна с нещо за тълкуванието на думите, ще споделя, с нуждата от малък увод :-)
   Приучих се на полезен навик за възприемането и търсенето на разбиране на всички неща в тяхното движение, защото и самото Мироздание не може както да съществува, така и да се тълкува без него. И много по-лесно е когато се опитаме да превърнем едно съществително в глагол…
   Всъщност спомних си че повода да се старая да мисля така е книгата на Хорхе Борхес „Тльон Укбар‘. Накратко там се разказва за едно общество, което вярва в своята измислена страна… и чак си отпечатва енциклопедия с описанието и. А в тази страна освен други интересни особености е присъщо че в езика им няма съществителни. Или те се отнасят само за очевидно преходни във времето неща.
   Импровизирам примера, че не ми се търси. Вместо:
      „Имам мечти когато е красива луната в тъмната вечер.“
   те казват:
      „Как краси лунението и размечтава ме когато тъми вечерието.“

   Та в контекста на тълкуваните думи, тези които не са глаголи са „жива душа“, което го правим на примерно на „одушевяване“, а по-трудната е така цитираната „пръст/земя“ (дето атеистите са обидени :-), която може да тълкуваме като „създал от Оземлението“. Виж така звучи май по-логично, защото Бог е създал Човек от Земята, която е сътворил преди него…
   Така много думи в Библията са и превеждани, и преписвани, и тълкувани грешно, като прословутото „ребро“ Адамово, от което е създадена Ева. А „реброто“ е скелета, основата, същността, гена ако щеш на мъжа. Защото преди това първата му жена Лилит не е била от неговия Род. Според Стария Завет, така премълчавано от Новия... Извини ако бъркам в това... :-)
цитирай
2. blagovestie - Привет, Лекс! :)
28.06.2018 17:46
Как само с обръщането на съществителните в глаголи, може да се получи абстрактност, за чието разбиране е нужно немалко въображение и умението човек да си представя картинно онова, което чува или чете, за да е виждане. Изобщо въображението е способност не само за вникване и разбиране в другите, в идеи и творби, но и за създаване на други светове и измерения, за надмогването на ограниченията на човешката природа. То е и в основата на мечтаенето. Задължително е, за да може човек да твори каквото и да е. Лично аз вярвам, че е едно от нещата, по които човек може да е по-близо до Божия образ, до Господното подобие. И даже, че е споменато в онова Иисусово "Ако не станете като децата, никак няма да видите Небесното Царство" (перифразирано) :)

Не знаех за книгата на Хорхе Борхес.
Интересна е импровизацията ти за оглаголяване :)

Колкото до самият стих от Битие 2:7 - той си е предостатъчно ясен. Просто на мен синонимите, които споменах, придават допълнителна дълбочина и будят още асоциации, за да го проумея.

Това, че атеистите се обиждат, ако им се каже, че тялото им е от пръст/земя, трудно схващам, предвид тяхното твърдение, че произлизат от маймуната. За тях - както решат. Може и от маймуни да са. Мен ме е създал Господ :))))

Не приемам кабалистичната идея за Лилит.

Относно "реброто", което Бог извади от Адам и от което извая Ева, за да е негов помощник, поддръжник, дори защитник :), харесвам аналогията със скинията - ковчега на Завета, в която присъства същата дума, която, между другото е непреводима - говоря за думата "ребро". На езика, на който е писано Петокнижието, думата означава и "страна", и ако бъде сравнена формата на човешкото тяло, с което има връзка според думите от оригиналът, всъщност съответства на бедрото, по-точно на дясното бедро, което е мястото, на което всички воини, от най-дълбока древност, са препасвали оръжието си. Близо до десницата, която веднага да може да отреагира, да извади оръжието и да се защити и победи.
Същото кореспондира и с реброто, като роля в анатомията на човека, което веднъж обсъждахме с теб. Като функция в тялото, реброто служи за защита (отново), предпазвайки белите дробове (дишането, дъхът, живота...) и сърцето (източникът на живот). Тоест отново на Ева е възложена да е в помощ на Адам.
(Да, сега ще гракнат женомразците. Не мисля, че съм еманципирана или феминистка и не защитавам унижаването на мъжа, особено онова, което е изродено и доведено до друга крайност в съвременното ни общество).

Видях, че иронизираш липсата на връзка между Старият Завет и Новият. Поне аз съм убедена, и не просто на вяра, а защото съм изследвала за себе си, че между двата Завета има не просто връзка и препратки, а че те са неделими. Просто нещата от Старият Завет обясняват и се изпълняват в Новия. Не намирам никакви противоречия, поне не такива, които да не бъдат обяснени, ако човек задълбае.

Ще ти дам пример именно свързан с Ева и Адам, с реброто и партньорството им /дори спестявам друга еврейска теория, че първият човек бил създаден с две лица, едното, гледащо напред, другото - назад, което цяло Господ разделил на две, за да раздели Мъжът и Жената, и да станат отделни личности, които обаче пак са свързани и взаимозависими/. Та ето изречение от Новият Завет, гласящ същото, което толкова заобяснявах горе :)

Мястото се намира в 1 Коринтяни 11:7 и дори разяснява дали жените в коринтската църква, която църква междувпрочем има немалко проблеми, тъй като там са доскорошни езичници, със съвсем различен морал и начин на живот, и гласи:

"Защото мъжът не трябва да си покрива главата, понеже е образ и слава на Бога, а жената е слава на мъжа."

Нищо и никакъв стих на пръв поглед. Даже глуповат. Като че ли е чак толкова важно пък дали жената в събранието е с покрита коса или не. Хайде, бе. Подробности. Издебняване.

Но това е част от мистерията на Словото - то е многопластово и многоизмерно, както много пъти казвам, и има повече от едно верни тълкувания понякога. Та думата "слава" значи много неща. Включително сила. И дори, съпоставено с иврит и устройството на скинията, за което казах, това е мястото, което е наречено с думата за "ребро или страна" и където в свещения кивот слизаше Божията слава във формата на сияние.
Няма нищо случайно - жената е дадена от Бог за помощник на мъжа във всичко. От ежедневието и създаването, опазването и благоденствието на семейството и потомството, до това да се моли за него, понеже човекът е троичен, състои се от дух, душа и тяло. И се нуждае от защита на всички нива.

Та за Адам и Ева - виждаш ли защо не е нужно да приемам теорията за Лилит. Между първа и втора глава на Битие няма противоречие. Те са едно и също нещо, разгледано от гледната точка на различна последователност на сътворението, и няма нужда да е имало две жени...

Мъжът и жената, в любов, са връщане към онова първо създание. Цяло. Съвършено. Непорочно :) Защитено поради единението и единността си. Което е загубило тази цялост в объркването, настъпило след грехопадението, и сега се лута, наранява и страда. Докато не намери себе си. В Бог и в някой друг. Не, че тогава пак няма лутане и нараняване, особено в самият процес на стигане до това... Понеже в този свят любовта, истината и целостта са най-атакуваните ценности. Навярно защото са най-Божиите.

ПП: Е, възползвах се от опцията да прескачам ограничението при коментиране. Така че ти си си виновен сега за този дълъг и предълъг, а като нищо и полупонятен коментар :))) Трудно е да се обясни откъсче от нещо, свързано с Всичко :))
цитирай
3. radostinalassa - Какво ще кажеш за това?
28.06.2018 18:14
23 И был вечер, и было утро: день пятый.
24 И сказал Бог: да произведет земля душу живую по роду ее, скотов, и гадов, и зверей земных по роду их. И стало так.
25 И создал Бог зверей земных по роду их, и скот по роду его, и всех гадов земных по роду их. И увидел Бог, что [это] хорошо.
26 И сказал Бог: сотворим человека по образу Нашему по подобию Нашему, и да владычествуют они над рыбами морскими, и над птицами небесными, и над скотом, и над всею землею, и над всеми гадами, пресмыкающимися по земле.
27 И сотворил Бог человека по образу Своему, по образу Божию сотворил его; мужчину и женщину сотворил их.
цитирай
4. radostinalassa - Продължението е
28.06.2018 18:18
И совершил Бог к седьмому дню дела Свои,..
4 Вот происхождение неба и земли, при сотворении их, в то время, когда Господь Бог создал землю и небо,
5 и всякий полевой кустарник, которого еще не было на земле, и всякую полевую траву, которая еще не росла, ибо Господь Бог не посылал дождя на землю, и не было человека для возделывания земли,
6 но пар поднимался с земли и орошал все лице земли.
7 И создал Господь Бог человека из праха земного, и вдунул в лице его дыхание жизни, и стал человек душею живою.
8 И насадил Господь Бог рай в Едеме на востоке, и поместил там человека, которого создал.
цитирай
5. blagovestie - Здравей, Радостина! :)
28.06.2018 18:20
Вече казах, но явно ТИ искаш да кажеш как ти разбираш Битие 1:23 - 27? Нещо те притеснява ли? :)))

Ще те улесня, пействайки цитата на български:

И настана вечер, и настана утро, ден пети.
Бог каза:
Да произведе земята одушевени животни според видовете им: добитък, влечуги и земни зверове според видовете им; и стана така.
Бог създаде земните зверове според видовете им, добитъка – според видовете му, и всичко, което пълзи по земята, според видовете му;
и Бог видя, че това беше добро.

Бог каза: Да създадем човека по Нашия образ, по Наше подобие;
и нека владее над морските риби, над небесните птици, над добитъка, над цялата земя и над всяко животно, което пълзи по земята.
И Бог създаде човека по Своя образ; по Божия образ го създаде; мъж и жена ги създаде.
И Бог ги благослови.
И Бог им каза: Плодете се и се размножавайте, напълнете земята и я покорете, бъдете господари над морските риби, над въздушните птици и над всяко живо същество, което се движи по земята.

Бог каза: Вижте, давам ви всяка семеносна трева, която е по лицето на цялата земя, и всяко дърво, което има в себе си плод на семеносно дърво; те ще ви бъдат за храна. А на всички земни зверове, на всички въздушни птици и на всичко, което пълзи по земята, в което има живот, давам всяка зелена трева за храна; и стана така.
И Бог видя всичко, което сътвори; и ето, беше твърде добро.

И настана вечер, и настана утро, ден шести.

Така бяха завършени небето и земята, и цялото им войнство.

И на седмия ден, след като Бог завърши делата, които беше създал, на седмия ден си почина от всички дела, които беше извършил.
И Бог благослови седмия ден и го освети, защото в него си почина от всичките Си дела, от всичко, което Бог беше създал и сътворил.

Това е произходът на небето и на земята при сътворението им във времето, когато Господ Бог създаде земя и небе.

А никакво полско растение още нямаше на земята и никаква полска трева още не беше поникнала; защото Господ Бог не беше дал дъжд на земята и нямаше човек, който да обработва земята;
а пара се издигаше от земята и напояваше цялото лице на земята.

И Господ Бог създаде човека от пръст от земята и вдъхна в ноздрите му жизнено дихание; и човекът стана жива душа.

И Господ Бог насади градина на изток, в Едем, и постави там човека, когото беше създал.
цитирай
6. radostinalassa - Как не те смущава това противоречие?
28.06.2018 18:38
Бог сътворява чолека по свой образ и подобие на петия ден. На седмия ден Господ вижда , че земята е пуста. Това е друг субект и земята не е пуста. Обясни го .
цитирай
7. blagovestie - За мен няма какво да обяснявам на грамотен да чете човек. Обясни си го ти.
28.06.2018 18:50
Но преди това може да прочетеш внимателно текста. И не забравяй, че разделението на глави и стихове, не съществува в оригинал, а е възникнало много по-късно от написването му, за да се работи по-лесно при изследването на Библията. Дерзай!

Жокер:
Битие 1 гл. разглежда Сътворението. Центрирана е на Твореца и създаването на Небесата и земята с всичко в тях.
Битие 2 гл. - разглежда причината за творението. Човека. От и за Господ.
цитирай
8. lexparsy - Радвам се че си съгласна с Оглаголяването на света ни Люси :-)
28.06.2018 19:05
   Все пак ми се иска да допълня че някои библейски понятия освен в съзидателната им същност, трябва да приемем още по-мистично за разбирането им – като Еманации или Логоси, или …кажи ако се сетиш :-).

   Много интересни тълкования цитираш, но понеже не съм чак вещ в Библиите ще импровизирам заради дебата твоето тълкувание за „реброто“…
   Ами Бог може да е извадил част от основата (реброто) на Адам, което научно да е генетичната му основа. А същата може да се е съдържала и в Кивота, в който се съдържат и Основните Принципи на Сътворението – Земята (пръстта), като метафора на цялото цитирано Сътворение и по „Наше подобие“…тази Тайна Мистерия, чиито тълкувание носят и Скрижалите. Може би точно с това Човека се отличава от Демоните, (които метафорично може да наречем извънЗемни,:-) и за това се казва че и Ангелите му завиждат, защото има плътско Земно тяло :-)

   Виж за Лилит знам че има разгорещен спор, и затова според мене и Християнството не ще и да я споменава, но това е отделен дълъг дебат..
   За Жената следвам и подкрепям разсъжденията ти!

   С опасение да изляза от темата ще намекна че и за децата е ясно как религиите усърдно са изопачавани от властимащите с цел да се използват политико-икономически и за контрол на населението. Та освен от преписи и преводи и умишлено са съкратени „нефункционални“, а и сложни за миряните тълкования. Така че на вярващите им остава един сигурно верен път – съзерцание на Вярата, която сама се тълкува. Даже мисля че и от България тръгва християнския Исихазъм (търсене на Бога чрез усилена молитва и вглъбяване).
цитирай
9. infinitas - Ало, извинете (ме), но някои изказвания относно Библията,
28.06.2018 20:56
като че ли поставят Бог в една безпомощна и безучастна позиция, от която само наблюдава как тук долу на земята "много думи в Библията са и превеждани, и преписвани, и тълкувани грешно, като прословутото „ребро“ Адамово, от което е създадена Ева..." и тем подобни. Искам да ви съобщя , че Бог върховен Властелин, жив и съзнателен е до този и в този момент, и като такъв носи личната отговорност животоспасяващото средство и небесна информация, дадена лично от Него събрана в писанията наречени "Библия", да достигне днес до мен, а и до когото и да било в автентичният си вид, съвършенно запазена, неизкривена и неизопачена, така че ако я чета и приема написаното с цялото си сърце, да бъда спасен, преселен от царството на тъмнината в царството на Светлината, да бъда изцелен, да бъда благословен и да възстановя изгубената си връзка с Бог и да бъда свързан с Него в съвършен съюз. Едно от нещата, над които човечеството няма власт е да промени Писанията. Векове след векове минават, хилядолветие след хилядолетие, но Писанието е същото, непокътнато. Бог има контрол над всеки един превод на Библията, за да стигне вестта за Исус и делото на Кръста непокътната до всяка нация, език, племе и народ. Друго яче например баба Пенка от село Равнец от крайната порутена кирпичена къща би потърсила отговорност на Бог, че Словото Му не е достигнало в автентичният си вид до нея, понеже през вековете превод след превод се е натрупало с хиляди грешки. Няма властимащ, който да може да изопачи Библията така, че Христос да не може да достигне до нациите. Точно както Ирод с цялата си власт не успя да докопа Младенецът Исус за да го заколи. Злото е лимитирано и има точно определена граница от Бог, до която може да се простира и работи. Неможем да си оправдаем неприемането на Истината с това, че Словото имало много грешки в преводите, или пък че имало различни тълкувания. Истината в Словото е написана и представена така, че и най-простият, неук и необразован човек на тази земя да я разбере, да я усети и да я приеме. Вестта за раждането на Исус дойде първо именно до такива хора, до група овчари. Овчарлъкат е професия, която се работи от по простоватички, по обикновеннички и по неуки хора. " И на същото място имаше овчари, които живееха в полето, и пазеха нощна стража около стадото си. И ангел от Господа застана пред тях, и Господната слава ги осия; и те се уплашиха много. Но ангелът им рече: Не бойте се, защото, ето, благовестявам ви голяма радост, която ще бъде за всичките люде. Защото днес ви се роди в Давидовия град Спасител, Който е Христос Господ. И това ще ви бъде знакът: ще намерите Младенец повит и лежащ в ясли. И внезапно заедно с ангела се намери множество небесно войнство, което хвалеше Бога, казвайки: Слава на Бога във висините, И на земята мир между човеците, в които е Неговото благоволение. Щом ангелите си отидоха от тях на небето, овчарите си рекоха един на друг: Нека отидем тогава във Витлеем, и нека видим това, що е станало, което Господ ни изяви. И дойдоха бързо и НАМЕРИХА Мария и Иосифа, и Младенецът лежащ в яслите."
Хееей, велико е! Когато се яви тази свръхестествена манифестация на Божията Слава и когато ангелът съобщи на овчарите радостната новина, че се е родил Спасител точно в техният град, те толкова добре бяха на ясно за какво става въпрос, че нямаше и грам съмнения нито разногласни метафорични или буквални тълкувания да не би видяното да са били извънземни или пък може би явление на Лилит. Нито пламна разгорещен спор относно случилото се. А всички единодушно тръгнаха към града и намериха Месията. Така, че тази блага вест, добра новина, която Бог всеки ден дава на човечеството е достатъчно само да бъде приета покорно с предаване, за да доведе всеки един до Христос, и да може всеки един да намери и открие Месията - своят Спасител. От там нататък получаваш Святият Дух, който е Светилникът осветляващ Словото на Бог и то ти се избистря и ти става кристално ясно, пиеш го, живееш го всеки ден и час, и няма кабали мабали, няма Лилити Милити и тем подобни хиляди кашотини.
цитирай
10. radostinalassa - Колко време всъщност минава между ..
28.06.2018 21:16
петия и седмия ден? Или на колко време се равнява един ден от Сътворението
цитирай
11. lexparsy - Понеже явно към моята забележка е отправен част от коментара infinitas
28.06.2018 22:06
ще отговоря че и в Библията е написано за лъжливите пророци и такива, които говорят от Негово име… Людмила ще ти цитира надявам се…
   Никой не оспорва че посланията нужни на правоверните никой не може да изтрие! Но никой не може да отрече че са използвани и демагогски за подчинение и контрол! Иначе щеше да има само едно Християнство без всичките му разклонения и секти, почитащи свои имитации и със свои тълкования своя имитация на Христос.
   А Историята показва, че най-опасни на земята са „божиите хора“… особено когато е застрашен „техния Бог“ във вражда с чуждия!
   Припомни си само от познатата история (защото не цялата е споделена) колко милиони хора са избити в „името на техния Христос“! Повече от естествените териториални войни за времето си.
   И колко невинни „друговерци“ са избили конквистадорите с пилигримите си проповедници с цел да завоюват и настоящия и Новия си Свят! Още толкова!
   А кръстоносните походи в името на Христа. Още по толкова!
   А безскрупулното преследване и избиване на катарите, които са знаели много провокираща за католиците тайна… и още…и по толкова…
   Най пазената тайна е че думата Църква е само място за събиране на поклонниците, а не Култово място за увещаване и проповядване на вярата по задължение, както е било.
   А Христос е проповядвал че всеки може да се моли навсякъде когато намерим Трите Храма: правилното място, правилното телесно и духовно разположение и Чистата Вяра. Иначе молитвата не е чута.
цитирай
12. lexparsy - Осмелявам се да отбележа че Бог не ...
28.06.2018 22:07
Осмелявам се да отбележа че Бог не борави с нашето понятие за време (на връткане около Слънцето) , че да ни го измери :-))) Но предполагам че си ги е разделил някак си на седем части :-) Чувал съм че им викат аеони – космически дни или епохи…
Лелееее аз толкова други неща бих го питал, ако можех…:-)))
цитирай
13. radostinalassa - Мислиш , че Бог говори на твоя език?
28.06.2018 22:40
Един ден от Сътворението е равен на 75 млн години, ако не бъркам цифрата. Така , че хората от петия ден са много по - стари от биороботите от седмия ден, които нямат дух и съвест. Те са създадени от Господ. Той е бил любимият син на Бог.Той му е позволил да ги създаде, въпреки, че му е казал - добре, направи го , но ти сине нямаш любов. И виждаме какво се е получило. Откъде е тоя цитат, знаете ли? Съмнявам се доста.
цитирай
14. infinitas - lexparsy, можеш да Го питаш всеки ден по всяко време и Той ще отговаря,
28.06.2018 23:01
стига да си се покаял, да си предал и посветил животът си на Исус Христос, Който е жив и да си спасен и новороден християнин. Докато са се избивали тези, за които говориш, новородените християни са съществували паралелно като отделна група хора през цялото време. Нишката не се е прекъсвала и до ден днешен. Новороденият не общува с Бог просто само в някакъв молитвен режим, а общува ежедневно с Него като с приятел. Исус каза: "Не ви наричам вече слуги, а приятели, защото слугата не знае каква е волята на господарят му, а вие знаете волята на Отец ми." Да си приятел на Исус е малко по вътрешна работа, вътрешен човек си, в кухнята на нещата си, а не просто някакъв храмов-молител-песнопевец изпълняващ служебни проформи литургии и опела по кръщенета и погребения.
цитирай
15. roden - Осмелявам се да отбележа че Бог не ...
29.06.2018 10:51
lexparsy написа:
Осмелявам се да отбележа че Бог не борави с нашето понятие за време (на връткане около Слънцето) , че да ни го измери :-))) Но предполагам че си ги е разделил някак си на седем части :-) Чувал съм че им викат аеони – космически дни или епохи…


Бог е извън всякакви времена, Той Е творецът на времето и не виждам защо да не борави с нашето понятие за времето в Стария Завет относно Сътворението. Времето Бог е създал за нас, а не за Себе Си, така че логично е да борави с нашите понятия, още повече, че историята на Сътворението е написана не за Твореца, а за нас. Какви еони, като е казано "Биде вечер, биде утро - ден един." Вероятно се разсъждава, че продължителността на този период е еоничен, че са необходими милиони години, за да заподскача например кенгуруто. Ето го човешкото в такива съждения, защото така всъщност неусетно отричаме Бог. Бог, ако е искал, е можел само за миг да създаде всичко - и светлината, и твърдта, и небесните тела, и растения, животни. И човека. Иначе не би бил Бог, не би бил всесилен. Но ето че Той внимателно е отделял творение след творение чрез дни, за да ни каже нещо. Всичко е и сътворяване, но и отделяне. Тук, мисля, е важното. А еоните повече ми приличат на едно стиковане на еволюционната теория с Истината. Невъзможно е!
цитирай
16. radostinalassa - Защо не ми отговаряте
29.06.2018 16:08
Да не би да съм чела повече от вас? В това е истината. Четете повече. Този цитат не е от Библията, никак даже. Доволна съм. Затова в главата ми няма бъркотия, тя е за невежите.
цитирай
17. blagovestie - Здравейте на всички коментирали! :)))
30.06.2018 07:31
Ще гледам да съм кратка:

Лекс, към твоят коментар 8

За костта/реброто - ще допълня, че евреите от Старият Завет имат разбиране за костите, доста различно от нашиъе. За тях те са свързани с фундамента, същността на човека, с душата. Това, мисля, допълва представата защо именно от кост Адамова бе изваяна Ева, както и става по-ясна фразата на Адам: Тази вече /за разлика от всички животни, сред които не се намери равностоен партньор, половинка, помощник, съдружник и любим за човека. И тук няма никакъв друг род - според моите разбирания, а и следвайки хронологията на за сътворението на човека) е кост от костта ми и плът от плътта ми, и ще се нарече Жена /мъжкиня - от оригинал/, защото бе взета от Мъжа /думата май беше Иша - Жена, Иш - Мъж. По-късно Адам даде лично име на жената - Ив, т.е. майка на вски живи, и "живот"/
От там, от разбирането за костите/душата, и в Давидови псалми, и в молитви на Йов, и на други места в Писанията, в христоянството е останал откъс от поклонение, вик към Бог: Дай ми огън /за Теб/, т.е. любов, в костите ми /в дълбините ми/.
Едва ли е случайно, че именно в костите, се случва основното кръвообразуване. А кръвта е заветен символ, на живот, спасение и изкупление.
Взаимовръзките са много, наистина много...

За децата в християнството е най-доброто отношение. За това свидетелства използването на деца-войници в Африка; абортите в Индия, когато се разбере, че бебето е момиче, поради незачитането на женския пол; използването на бебета и деца за секс сред мюсюлманите и т.н.

Колкото до "завистта" на ангелите към човеците, според мен причината е друга, и тя е невероятната Божия любов към човека, заради която Отец даде Сина Си, Сам Господ стана човек, и то за да бъде убит, заемайки мястото на всеки от нас, с цел да ни има за Вечността. Също така хората имаме възможности да живсвръхестествен живот в Бог още в плът. Имаме душа със собствена воля. И сме участници във вселенски конфликт, самите ние сме арената, умовете и сърцата ни, и е славно, защото Господ ни е дал оръжията и силата, Себе Си и Вяра, за да сме победители.

Благодаря ти за споделеното мнение! Постепенно ще отговоря и на останалите. Постепенно, тъй като съм на работа, пък и писането ми е през телефон.

Светъл ден, въпреки мрачното време :)
цитирай
18. blagovestie - Здрасти, Николай, @9
30.06.2018 08:16
Съгласна съм с теб относно достоверността и неприкосновеността на Писанията и абсолютната им божествена обезпеченост. Но е истина, че Словото има пластове. И задълбаващият, воден от Духа, може да стигне до пояса или да се потопи напълно, спрямо преминаващия на брега, или топващият се до върха на пръстите или до глезените. И това е въпрос на избор, а изборът зависи от любовта към Бог и доколко е развивана и обновявана.

За любознателният, неочистен от светска мъдрост и заблуди ум, селектирането на вярното и отделянето му от заблудата, може да е труден процес, особено ако човек залита в едно или друго привлекателно звучащо учение. Тук взаимоотношението с Бог и здравото стъпване на Него и само на Него, отделянето от всичко друго, е решаващо. Въпрос на Вяра и отстояването й. Без лутане и залитания. А това обикаляне около понякога е процес. Често нужен, за да може Бог да приведе човека в правия Път, отвращавайки го от измами и илюзии.

Започнал си да пишеш сякаш проповядваш. При това с назидателен тон...
цитирай
19. blagovestie - Радостина, @10
30.06.2018 08:38
Моето вярване , че става дума за 6 буквални дни.
Първото, което Бог създаде, бе Светлината. На земята, в смисъла - в земен аспект, като следствие, макар че има много повече духовен смисъл, последва разделяне на Светлината от Тъмнината и Безпорядъка. Светлината Бог нарече Ден, а мракът - Нощ. И това бе ден първи. А светилата от четвъртия ден, са за показване на времената, да, но не само на денонощието, което е нашето 24 часово и пр. Ала много повече небесните светила за за знаци и знамения. Те участват и като знаци за Пришествието Господне.

Тъй като явно не е от първостепенна важност, каквато важност има спасението, Бог не е дал подробности на продължителността на дните на Сътворението. Но за мен е абсолютно ясно, че това не са периодите, с които борави еволюционната ТЕОРИЯ. Между другото: отричана от немалко учени с авторитет :)
цитирай
20. radostinalassa - Това е заобикаляне на отговора
30.06.2018 08:44
Или не си чела въпроса. Много фарисейско.След като науката потвърди, че душата е материална, как да приемем, че църквата отрича прераждането на душата. И как да се сравним с адамитите, които нямат дух и съвест. Не е възможно.
цитирай
21. blagovestie - Радостина @16 и 20
30.06.2018 08:55
Твоите коментари доста ме развеселяват :))

Единственото, което заобикалям, е самонадеяността и свръхсамочувствието ти. За останалото, какво да ти кажа, чети - важно е, така е. Но не количеството, а качеството е важно. При теб, прощавай, но това води до хаотична мешавица, достигаща до крайност, която направо те е отровила... Наблъскала си се с всякакви боклуци. Това е повод за жал, а не за хвалба.

ПП: душата НЕ е материална. Може да има и материални измерения, или да бъде "засечена" с уреди, както и доколкото дори мислите ни могат да са овеществени, а чувствата могат да имат видими соматични симптоми. Но не е материална. Спри да го твърдиш, че ще се преродиш в камъче другият път :)))) /Последното се шегувам. Прераждания няма!/
цитирай
22. blagovestie - Лекс @11,
30.06.2018 09:03
забележката ти е правилна. Обяснението е, че ако на човека му липсват любов, мъдрост, смирение и способност за жертвоготовност, ставаме повече от зверове и пленници на силите на Тъмнината...

Обърни внимание обаче, че точно християнството е единствената преследвана религия. И това е още от зараждането му. Вярата в Христос, за истинската говоря, коства немалко, а понякога всичко... И пак е избирана. Дори само това я прави истинскаТА. Или поне замисля, нали?
цитирай
23. blagovestie - Николай @14,
30.06.2018 09:14
:)))
Твоето изказване не поставя ли Бог в известна зависимост, като задължен някак? ;)
Разбирам те какво казваш на Лекс, и е вярно, че Господ е най-близкото на човека, който вярва в Него и Го следва, така е.
Ама не е истина, че Бог винаги отговаря! И го знаеш. Бог понякога мълчи. До изнемога мълчи. До полуда. И тишината Му е не по-малко ценна за нас от когато присъствието Му те залива. Но това разбираш след време. И така Бог ни учи. И над всичко, над приятел, възлюбен, съдия, благодетел, изпитващ, опазващ, обичащ и пр. - ТОЙ Е ГОСПОД. И всичко. И всякакъв. А на човек му остава да Го обича, търси и познава. Жадно и неутолимо. Независимо от всичко.
цитирай
24. blagovestie - Роден @15,
30.06.2018 09:39
както знаеш, мнението ми се припокрива с твоето.
И, да, Господ е преди всичко свят. А свят означава и отделен, осветен, чист от всяко друго нещо, освен Самият Себе Си, единствен.
Каквито иска да са и Неговите люде. Като Сам ги освещава, очиства, осветява, освещава. Стига да Му се предоставят. И да не се щадят. И да не се задоволяват с парченца Истина. И да са... ненаситни за Него.

Една от най-хубавите характеристики на Бог за мен, макар че не може да бъде характеризиран, особено с дребните ни човешки критерии, е неизследимостта и безкрайността Му. Защото тази необятност е гаранция, че познаването Му, дори във и за Вечността, няма да престане. Че винаги ще се намира нещо ново в Него и от Него.

Понякога хората се питат какво щели да правят толкова дълго, когато една от тайните Му - Времето, отпадне. Ето и академик Тюняев, цитиран от Радостина и послужил за част от объркването й, казва, че вечния живот (ама вярно в плът, де, го вижда "академика", и то в остаряваща, тленна, отпадаща и гниеща плът, май биороботска) - щял, моля ти се, да е същинско проклятие... Щяло да се бачка до крайна преумора. НапраОоо...

Шегата настрана:
Колко тъжно е непознаването на Господ от любимото Му творение и от творението Му, създадено за Любов - човека! Покъртително тъжно.
цитирай
25. infinitas - Здравей, Людмилче! :)
30.06.2018 10:18
Тъкмо помислих, че си на екскурзия някъде далеч, където телефоните нямат обхват, но ето че си на лице :) За проповядването ми си абсолютно права, това ми е дарба от Бог, която открих когато бях на 17 години. Нито един от хората, които са се обърнали към Бог, чрез проповедите ми не е бил от привременните корени, които след година две да са издухани нанякъде, а до ден днешен (някои вече повече от десетилетие) са плътно с Бог във вярата, Той работи в живота им, върши чудеса и какво ли не, за което могат и самите те да свидетелстват. Та наблюдавайки това през годините, все повече си проличава, че говоренето ми е дарба от Бог, понеже работи, дава плод и траен. Сама знаеш колко е трудно макар и с всичките си знания и познания за Бог и Библията да обърнеш човек към Бога, може би за години наред дори един не си обърнала и водила в молитва за покаяние, прилагайки всичките си познания. Дарбите са нещо малко по различно, Бог лично работи и виждаш как Святия Дух оперира, действа и работи в живота на хората. А относно поставянето ти на акцента, че Бог бил най-вече господар, приготви се да бъдеш шокирана като изложа в следващ коментар нещо ключово и важно относно позицията на Бог спрямо вярващите съединили се с Него.
Прегръдки топли! :)
цитирай
26. blagovestie - Хубаво,
30.06.2018 10:37
че се похвали :)), дано Бог не ти отнеме наградата...

Е, чак пък прегръдки... Може ли да не се вдъхновяваш и да слагам модерация, която ме затруднява?

Не съм на лице, а на стол :)))

Колкото до проповядването - още един повод за постване. В твоя блог :)
цитирай
27. infinitas - Гладните и жадните за Бог, когато им се проповядва
30.06.2018 10:48
така ли правят - слагат модерация? :)) Някакси нещо анти-логично ми звучи. А и какво лошо има във вдъхновяването, и какво добро има в запорирането му? Обясни де, интересна ми е гледната ти точка. да вникна някакси. :)
цитирай
28. blagovestie - Ще съм ясна и лаконична:
30.06.2018 10:54
мнението си пиши. Без нищо лично, свързано с мен. Това е. Просто е. Не увъртай повече. И не искам да навъртам ей такива коментари
цитирай
29. infinitas - Защо, трудно ли ти е да приложиш
30.06.2018 11:00
християнска добронамреност. Или съм тежък изпит за прилагането на нещата, които е казал Бог. В блога всеки може да демонстрира познания и прекрасна вяра, майката му е в прилагането, ей там е тежкото за личността. Предадената на Бог личност се себеотрича от себе си и прилага нещата каквото и да и коства. Смърт за Аз-а е свобода в прилагането. Виждаш ли че без смърт в кръщението за която ти гвоорих, някак си нестава само със знания и с воля. Човек просто си оства роден като диво оселче, без да е преминал през тази духовна смърт.
цитирай
30. radostinalassa - Душата е материална, колкото и да те разсмива това
30.06.2018 11:45
Тялото се износва, това е така. Но душата напуска тялото, но е вярно , че не всички хора имат душа. И те няма да се преродят.
цитирай
31. radostinalassa - И докато се смееш, ми отговори на въпроса
30.06.2018 11:48
Откъде е цитатът - Бог казва на любимия си син Господ: Добре , сине, щом искаш създай хора, но ти нямаш любов. Откъде е ?
цитирай
32. blagovestie - Радостина @31
30.06.2018 11:50
Даже не ме интересува от къде е това гнусно безумие! То си е ясно, че е от Сатана. Без извинения.
цитирай
33. radostinalassa - Много бъркаш отново
30.06.2018 12:05
Забрави за Сатаната, той умря. Това е почти цитат от забранената Тайна книга на Йоан. Католиците отчаяно са я унищожавали, за да не блесне истината. Но тя е запазена.
цитирай
34. blagovestie - Не мога да забравя за Сатана.
30.06.2018 12:17
Виждам действията и влиянието му дори тук... Но ме интересува Бог.

Ти не забравяй Господ, Радостина.
цитирай
35. radostinalassa - Не си разбрала нищо
30.06.2018 12:21
Господ е създал на 8 -я ден адамитите. Ако си оттях, това е друго.
цитирай
36. blagovestie - Така си е.
30.06.2018 12:51
Това не съм го разбрала, не бих го разбрала и даже няма да го разбера.
цитирай
37. roden - Това от Библията ли е?
30.06.2018 12:59
radostinalassa написа:
Господ е създал на 8 -я ден адамитите.


Защото ако не е, не му е мястото тук - темата е друга. Ако е, моля цитирайте текста!

Понякога имам повод да си помисля, че всъщност съм си много добре :)
цитирай
38. radostinalassa - Адам си е Адам
30.06.2018 13:36
От там създадените на 8 - я ден по - късно са наречени адамити. И аз съм си добре.
цитирай
39. infinitas - Жената, която бе взета от реброто на Адам
30.06.2018 16:42
е символ и образ на Църквата, която бе взета и направена от реброто на вторият Адам, който е Исус Христос. Копие широко колкото човешка длан беше забито в ребрата на Исус и от там изтече кръв и вода - субстанциите от които бе създадена църквата. "Ако се не родите от Вода и Дух. не можете да влезете в Божието Царство." "Без проливане на кръв няма прощение." "Който не пие кръвта Ми и не яде плътта Ми, няма живот в себе си".
цитирай
40. blagovestie - Така е за
30.06.2018 17:03
Църквата, като Христовата Невяста.

Ама от къде пък дойде това:
"КОПИЕ, ШИРОКО КОЛКОТО ЧОВЕШКА ДЛАН, беше забито в ребрата на Исус"?
цитирай
41. radostinalassa - blagovestie
30.06.2018 17:37
Може ли да попитам, откъде е намерил Каин жена си ?
цитирай
42. blagovestie - Да.
30.06.2018 17:54
Родословията на първите хора не са подробни. Затова след споменаването на първородните и по-забележити синове, само се казва: "и роди синове и дъщери". Прочети сама, Радостина.
От Битие 5 глава

ПП: Първите хора са живяли по 500 - 900 г. /средно/ и им е заръчано "Плодете се и се множете". Да не мислиш, че Адам и Ева са имали само 3 деца, едно от които бе убито /Авел/?

цитирай
43. radostinalassa - Точно това четох и
30.06.2018 18:00
питам откъде я е намериб, като твърдите, че не е имало хора от петия ден?
цитирай
44. radostinalassa - Иле е имало такива, което е факт
30.06.2018 18:02
По " Тайната книга на Йоан" , или адамитите са били хермафродити, което също е вярно по Ведите.
цитирай
45. blagovestie - Защото така пише в Словото.
30.06.2018 18:02
Човекът бе сътворен след животните, на 6-тия ден. Бог е Бог на реда. Планът и волята Му са за всичко и всеки. До всяка отделна личност.
цитирай
46. blagovestie - Може би в тези
30.06.2018 18:04
"тайни" книги са имали предвид охлювите. Те са хермафродити, а и теорията ти пасва за детски приказки или наивници от класа, вярващи в каквото им попадне и в каквото дочуят - нещо, неприсъщо за мислещите, и изключено за истински вярващите!
цитирай
47. radostinalassa - Тази теория не е моя, аз съм плагиат като тебе
30.06.2018 18:31
Откъде взе жена Каин? Хората също могат да са хермафродити, не се съмнявай в това.
цитирай
48. blagovestie - Питаш и не четеш.
30.06.2018 18:38
Четеш и приемаш, плагиатствайки. Няма да се повтарям. Става досадно за мен ;)

Хермафродизмът е заболяване. Увреждане. Но при хората, драга ми Радостина, я сега ми кажи дали оставят поколение хермафродитите?
цитирай
49. radostinalassa - Разбира се, че оставят . Вземи напр. Каин
30.06.2018 18:59
При съвременната медицина даже стерилните жени имат деца чрез инвитро оплождане. Какво остава за хермафродитите. Характерно за свещениците е да замазват отговорите.- но това не им помага. Все пак имат успех сред малограмотните хора.
цитирай
50. blagovestie - :)
30.06.2018 19:10
Кофти, м?
цитирай
51. radostinalassa - Каузата ти не дава обяснение
30.06.2018 19:14
Аз бих се замислила, дали е вярна. Но не всеки е честен . Но има напредък. Поне не отнесох разни епитети
цитирай
52. lexparsy - :-)))
30.06.2018 22:14
infinitas написа:
lexparsy, можеш да Го питаш всеки ден по всяко време и Той ще отговаря ....

   Знам че е безсмислено, но фиктивно и за себе си все едно да кажа...
   Прочетох чак сега коментарите, и представи си се чувствам направо бездумен, за становище… така че нещо бъркаш :-)))))
   Освен това най любезно припомням че не е възпитано да се говори в трето лице в присъствието на някой…не се обиждай.. случва се да забравиш..
   За всеки случай прочетох какво съм коментирал, и е ясно че споменавам за Мнение „заради Дебата“. И се извиних, когато излязох о темата на дебата…и освен това се извинявам, изказвам, и изслушвам, и съгласявам и благодаря, за да кажа и пак за да попитам…
   Така са ме учили че се дебатира :-) А и не си позволявам да казвам че „май не сте чели“ или да парадирам че знам… Така че не, няма какво да кажа този път :-)))

   Извинете на прекъсването, и весело и вдъхновени посрещане на „july morning“!
Аз това ще направя, вместо да блогадурствам до изгрева :-)
   Надявам се и ти Люси :-)
цитирай
53. radostinalassa - Разбира се , този въпрос не е за всеки
30.06.2018 22:34
Това е ясно. След като съм го чела и го споделям, не виждам никакъв размисъл по тези въпроси, а само щампи. Това е религиозно опиянение, и наистина дава положителен ефект.
цитирай
54. blagovestie - Лекс,
30.06.2018 22:38
имаш още едно попадение с новите думи, че и оглаголено даже - "блогадурствам" :)))))

Определено има по-интересни неща за правене от въпросното занимание.
Както повечето сутрини, в които имам възможност, ще се огледам за слънцето на зазоряване, пък дано небето е благосклонно и престане да го крие, защото иначе ще трябва да се протегна и раздера облаците. Ама писнА ми от тях вече. Слън-це! Слън-це!! Слън-це!!!

Хубава да е вечерта ти!
Дано не си засегнат от коментарите! Това ти да се обездумиш, е малко притеснително :)) (добронамерено и шеговито, а не иронично, го пиша. За доказателство: виждаш как "знанието" на Радостина направо ми "взима акъла" и също губя дар-слово ;) ) :)
цитирай
55. radostinalassa - Отгоре пише за търсачи на истината
30.06.2018 22:40
Вие двамата далеч не сте такива. Просто сте статукво, за съжаление, но не мое. Аз съм пас.
цитирай
56. blagovestie - Радостина,
30.06.2018 22:44
това, което популяризираш, не е за всеки. Правилно. То е за, надявам се!, малък брой сектанти, със занижени мисловни функции, непособни да селектират, сравняват, анализират прииждащата от всякъде информация.

От теб зависи до къде ще стигнеш с тези небивалици.

ПП: От отгоре си изпуснала една дума. Май така четеш по принцип. Та не само за търсачи на Истината пише в заглавието, ами даже трябва да са истински ;)

Ех, какво общо има тук статуквото. Да не говорим, че има различни позиции и разбирания, че да бъдат приравнявани.

Споко, Радостина, нямаш повод да се дразниш ;)
цитирай
57. lexparsy - Моля за извинение Люси че използвам вече опорочения форум лична декларация, и за не само с обръщението „Вие двамата…“
30.06.2018 23:01
radostinalassa написа:
Вие двамата далеч не сте такива. Просто сте статукво, за съжаление, но не мое. Аз съм пас.

Според мене даването на подобни класификации, е твърде груба и примитивна агресия в един дебат.. аналогична и хейтърските явни обиди на Тройната примерно…

За това .. бързам да Декларирам, че да изляза и да не влизам пак…
Ако аз случайно пак напиша постинг СИ НЕЖЕЛАНА, и натрапването ти се приема за агресия.
Неангажирано препоръчвам тази позиция и на тебе Люси…
Мръсното място се прави от мръсни хора… и няма какво да го чистиш…

Весело прекарване на всеки на неговите весели места и своите си лудници :-)))
Моята се казва „Лудостта да си Нормален“ :-)))
цитирай
58. roden - Да обърнеш гръб
30.06.2018 23:22
"и разкая се Господ, задето беше създал човека на земята, и се огорчи в сърцето Си."

на Създателя си и да прегърнеш лъжата, сатаната - няма по-голямо предателство във всички светове и небеса, във всички времена и безвремие!
цитирай
59. infinitas - blagovestie @40
01.07.2018 03:27
Ами идва от всеизвестните на въоръжение по него време копия на римските войници. Ето как е изглеждало, баш си е колкото човешка длан широко:

https://postimg,cc/image/tntwxjv8h/

П.П За да работи линкът, запетайката намираща се между postimg и cc се заменя с точка.
цитирай
60. blagovestie - @59
01.07.2018 08:41
Не знам дали точната дума в случая е "ширина" (на копието). Или може би ширина на острието трябваше да е. Иначе звучи като за нещо съвсем друго.
цитирай
61. blagovestie - Ето обяснението защо на някои,
01.07.2018 11:07
докато не направят своя категоричен избор, който да стопира лутането, лъкатушенето и объркването, за да отсяват вярното от заблудата, и докато не се обърнат с цялото си сърце, с цялата си душа, с всичката си сила и целият си ум към Господ, истината нито ще им принадлежи, нито ще е достъпна за тях, нито ще могат да я проумяват даже когато е очевидна:

Евангелие според Йоан 14:6-7, 16-17

Исус му каза:
Аз съм Пътят и Истината, и Животът;
никой не идва при Отца освен чрез Мен.
Ако познавахте Мене, бихте познали и Моя Отец.
Отсега нататък /учениците и последователите Му/
Го познавате и сте Го видели.
И Аз ще поискам от Отца и Той ще ви даде друг Утешител /Защитник, Съветник, Ходатай, Водач/, за да бъде с вас вовеки – Духа на истината,
Когото светът не може да приеме,
защото не Го вижда, нито Го познава.
Вие Го познавате,
защото Той пребъдва с вас и във вас ще бъде.

Обратното:
И рече уродът/безумният в сърцето си: Няма Бог...
цитирай
62. infinitas - blagovestie @60
01.07.2018 11:55
Разбира се, че за острието става въпрос. Библейската обосновка на тази ширина е факта, че след като Исус възкръсна и се яви на учениците си, Тома пъхна цялата си ръка между ребрата на Исус, което очевидно говори за размера на острието, което е отворило тази най-голяма рана в тялото на Исус.
Йоан 20:20 "Тогава каза на Тома: Дай си пръста тука и виж ръцете Ми, и дай ръката си и тури я в ребрата Ми; и не бъди невярващ, а вярващ.
Тома в отговор Му рече: Господ мой и Бог мой!"
Исус подкани Тома да пъхне пръста си в дупките от пироните на ръцете Си, а в раната от копието да пъхне цялата си длан.
Така, че "Широко колкото човешка длан" идва от Словото :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: blagovestie
Категория: Поезия
Прочетен: 2887769
Постинги: 1061
Коментари: 8676
Гласове: 21459
Блогрол
1. ПРАВОСЛАВЕН ИНТЕРНЕТ КУРС /ПИК/
2. Мултилинеарна Библия с множество преводи, възможност за добавяне на бележки и куп благинки
3. Християнски ресурси (на руски)
4. Речник на Стронг - цялото Писание (на руски)
5. Филмът, променящ гледната точка на "180 градуса"
6. kolibka.com - филмите, които ме ориентират и образоват
7. Още за изучаване на Словото
8. От пиле мляко
9. Християнска литература, много, на руски език
10. Предание.ру
11. Огромна библиотека (руски език)
12. Линк към Православна енциклопедия (руски език)
13. Патристика (български език) Rado76-блог
14. Православно помагало - книги на български
15. Богословие - материали на български език
16. Тълкуване на Библията - Стар и Нов Завет от Лопухин (на руски език)
17. Пермакултура - Божият начин
18. Още ресурси за изучаване на Писанията (на руски език). Библията на иврит. Есхатология, тълкувания, препратки
19. Тора и изследване (на руски език)
20. Тора и коментари, библиотека (на руски език)
21. Иврит
22. Наследството от избрания народ за всички ни (Толдот.ру)
23. ! Мултипреводна Библия само през Windows
24. Тора с различни коментари, руски
25. Другият ми блог
26. Лекции ПИК и проповеди