Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
21.06.2009 21:15 - Божиите имена
Автор: blagovestie Категория: Други   
Прочетен: 2777 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 22.06.2009 13:37


Когато Христос ни дава образец за молитва, едно от основните неща е “Да се свети Името Ти”. Защото името е имало огромно значение, то е определяло човекът, имената в еврейския език не са случайни (поне в древността), те винаги са означавали нещо. При предсказването за раждането на Исус Христос, е било казано, че Той ще се нарича Емануил – “Бог с нас” и действително, с идването си на света самият Бог слезе от Небесата, превъплати се в човек, живя, служи, даде ни пример, умря, понасяйки греховете ни и възкръсна, побеждавайки смъртта и Сатана, за да ни доближи до Бога и да имаме чрез вяра вечен живот, ако вярваме в Него и Му служим. Христос е наричан Помазаник, Спасител, Човешкият Син (което не Го прави човек, а потвърждава божествеността Му), Цар на юдеите, защото те са избраният народ, на който е дадено обещание, Канара...

            Ето Божиите имена заедно със значението им, а вие тълкувайте смисъла, навлизайки под повърхността. Божията мъдрост няма край. Тя е непонятна за нашият ограничен, заклещен от логиката  и чисто човешки понятия ум, който търси "разумно" обяснение за всичко. Вижте как имената на Бог изпълняват ролята Му за всеки от нас (независимо дали го осъзнаваме или не – това зависи от изборът, който правим, от нашата свободна воля).

            Господи, да се славят Твоите имена!

“Йехова – цидкену” – “Йехова – наша правда” (Кой друг би могъл да даде стандарт, неомърсен, неизкривен от лични предпочитания? Кой би могъл да се спаси чрез личните си чисти, праведни дела, да не е съгрешил с нищо, дори с мисъл и чувство?)

“Йехова – м`кадеш” – “Господ, Който освещава” (Само Бог може да ни освети, самите ние сме безнадеждно “болни от грях”, но Господ е силен и когато Му позволим и Му се доверим, Той ни освещава, очиства и приближава до Себе Си.)

“Йехова – шалом” – "Йехова е мир” (шалом означава още пълнота, хармония. Без Бог винаги се усеща една празнота, това ни е заложено, защото имаме Божият образ в себе си, защото Той е наш Творец и Отец. Божият мир е различен от човешкия.)

“Йехова – шамма” – “Господ е там – вечноприсъстващ” (Освен това ние сме храм за Бога, за Святия Дух, осветени от Него докато сме във волята Му, т.е. сме покорни пред Него, а не робуваме на нашите си страсти, желания и интереси.)

Йехова – рафа” – “Господ изцерява, възстановява и заздравява” (Чуден е Господ, Той може да обърне и най-голямото зло за наше добро, стига да останем верни, да не отпаднем. Христос и днес изцелява, има много случаи на изцеления от болести, от заличаване на страшни диагнози. Няма нищо неестествено в това, защото и на земята Исус Христос вършеше именно това – лекуваше, хранеше, връщаше надеждата, възкресяваше и се раздаваше. Да не би “ръката на Господа да се е скъсила?”)

“Йехова – ире” – “Господ, Който  промисля и благославя, дава успех и благополучие, задоволява нуждите ни” (Дано това не е най-хваленото и споменаваното име при общуването ни с Него?!)

“Йехова – нисий” – “Йехова – мое знаме” (думата се превежда още като чудо, надежда, освобождение и спасение, но за да действа така Бог в живота ни, именно Той трябва да е издигнатия /като знаме/; за да побеждаваме – трябва да уповаваме на Него, а не на други “заместители”!)

“Йехова – рохи” – “Господ е моят Пастир” (Това е любимото ми, защото за мен думата пастир е придобила специално значение. Асоциацията ми със стадо, овце и пастир е различна от тази, която имах преди да повярвам. Тогава думата стадо и овце беше пълна с негативизъм, с обезличаване, с глупост и наивност, с липса на разум и интелект, на които впрочем твърде много държах... Сега виждам как пастира се грижи за овцете. Той е неизменно с тях и те са загубени без него. Той им проправя пътя. Осигурява им подслон, храна, дом, вода, пази ги от крадци, вълци. Ако някоя падне или се нарани, ако се разболее – пастира я лекува. Пастира рискува живота си за стадото, което обича. Когато агънцето е още малко и слабо, пастира го носи на ръце докато укрепне. Ако някоя овчица се заблуди или отклони, кой мислите отива да я връща, подвиква й и я насърчава да се върне. Ако някоя се изгуби – той отива да се лута по чукарите, докато не я открие и не я върне. Страда за загубите, радва се за новопридобитите. Голямото стадо е радост за пастира, отговорността не му тежи. За да си в стадото обаче и за овцете има “правила” – да слушаш и познаваш гласа на Пастира си, да Го следваш, да не се отделяш, да не предприемаш глупави и необмислени експедиции в непознати територии, където Кумчо Вълчо може да те причака и ... разкъса. Да си чакаш послушно закуската, обеда, вечерята, водата, покривът. Да не викаш – “Давай още трева, ама и смески, ама и някоя пържола!”, или “Тази кошара вече ми отесня, и стените не са  с най-новата изолация и мазилка; виж онази ясла, видях едно кресло, което ми харесва повече”.)

Бог е велик, чуден, съвършен!

Обичайте Го. Хвалете имената Му! Всичко добро идва от Него!

Защото Божието обещание е::

“Каквото око не е видяло и ухо не е чуло, и на човешко сърце не идвало, това е приготвил Бог за тези, които Го любят” (І Коринтяни 2 – 9)

Бог да е с вас и вие с Него!





Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. eien - Амин!
22.06.2009 10:54
Слава на името Му, сега и во веки!
цитирай
2. yolanta - Бих добавила
26.07.2016 19:36
Йешуа - Йехова -Спасение ( което името на Месията "Исус")
Йехова'-Шайло ( Сило) -Бог Помирител
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: blagovestie
Категория: Поезия
Прочетен: 2887899
Постинги: 1061
Коментари: 8676
Гласове: 21459
Блогрол
1. ПРАВОСЛАВЕН ИНТЕРНЕТ КУРС /ПИК/
2. Мултилинеарна Библия с множество преводи, възможност за добавяне на бележки и куп благинки
3. Християнски ресурси (на руски)
4. Речник на Стронг - цялото Писание (на руски)
5. Филмът, променящ гледната точка на "180 градуса"
6. kolibka.com - филмите, които ме ориентират и образоват
7. Още за изучаване на Словото
8. От пиле мляко
9. Християнска литература, много, на руски език
10. Предание.ру
11. Огромна библиотека (руски език)
12. Линк към Православна енциклопедия (руски език)
13. Патристика (български език) Rado76-блог
14. Православно помагало - книги на български
15. Богословие - материали на български език
16. Тълкуване на Библията - Стар и Нов Завет от Лопухин (на руски език)
17. Пермакултура - Божият начин
18. Още ресурси за изучаване на Писанията (на руски език). Библията на иврит. Есхатология, тълкувания, препратки
19. Тора и изследване (на руски език)
20. Тора и коментари, библиотека (на руски език)
21. Иврит
22. Наследството от избрания народ за всички ни (Толдот.ру)
23. ! Мултипреводна Библия само през Windows
24. Тора с различни коментари, руски
25. Другият ми блог
26. Лекции ПИК и проповеди