Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
21.06.2009 20:32 - За Любовта
Автор: blagovestie Категория: Други   
Прочетен: 1807 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 22.06.2009 14:41


Ето един от любимите ми стихове, който често ме кара да се "сравнявам" и да тествам чувствата и състоянието ми според Божия стандарт, който е много по-висок от човешкия. В днешно време понятия от рода на любов, обич, приятелство са изместени, изкривени и изопачени; значението на най-важното в живота ни - любовта във всичките й форми, е префасонирано, да не кажа обезобразено. Ето Божият модел:

“Любовта дълго търпи и е милостива; любовта не завижда; любовта не се превъзнася, не се гордее, не безобразничи, не търси своето, не се раздразнява, не държи сметка за зло, не се радва на неправдата, а се радва заедно с истината, всичко премълчава, на всичко хваща вяра, на всичко се надява, всичко търпи.

Любовта никога не отпада;” (І Коринтяни 13 – 4:8)

 

А как е при вас? Можете ли да обичате така приятелите си, съпрузите и съпругите си (за тези, които са се сдобили с такива), децата си, родителите си, съседите си, колегите си, околните, всички?

Кого и как обичате? И какво ни пречи да обичаме така? Способни ли сме изобщо на такава любов – всеотдайна, неегоистична, жертвоготовна, поставяща другите пред нас самите (ама че трудно, а? Егото ни крещи, че така “не е честно”). А каква любов изискваме от другата страна? Бихме се радвали да получаваме именно описаната любов и нито грам по-малко...

В обездушаването си човекът трябва да потърси опора в Бога (защото в света никоя опора не е здрава и трайна като Всемогъщия!). В Библията Бог ни е дал всичко, от което се нуждае онази наша гладна и жадна нетленна част, която пренебрегваме най-много, макар че само тя ни остава за вечността за разлика от всички други неща: дрехи, материални принадлежности, слава, престиж, идеи, имоти и т.н. Дори злобата, завистта, омразата, препирните, непростителността – нищо няма да отнесем след като напуснем тленното си тяло. Отново остава любовта – значи не само на земята тя е мерило за нашата чистота и духовна зрялост, ами предопределя къде отиваме за вечността.

Освен, че никога не отпада, любовта е мерило за всичко.

Преодолейте онова гадно гласче, което ви нашепва, че първо трябва да получим, за да дадем; че когато обичаме - ставаме уязвими и злонамерени личности могат да се възползват от това за лична изгода; че щедрото “пилеене” на чувствата, времето и добронамереността ни правят слаби, следователно “не оцеляващи” по общоприетите критерии. Това гласче не е с божествен произход. То не мисли за нашето добро, не е градивно, не помага, не предпазва. То задушава най-светлото и най-доброто и ни превръща в роботи, ограбва ни от най-голямото богатство, лишава ни от пълното щастие и удовлетворение, защото сме създадени по Божият образ и подобие (ако някой от вас е произлязъл от маймуната, искрено съжалявам – аз съм Божие дете) и именно Бог ни познава най-добре, знае кое е най-добро за нас и кое ни кара да се чувстваме пълноценни, свободни, необременени. Само да допълня, че любовта, за която говоря, няма нищо общо със секса, особено с безразборния секс. Говоря за платонична (а не плътска), духовна любов. Онази – вечната, която преодолява смъртта  преминава и във вечността.

Тя не трябва и да е подбрана, окована, удобна (тоест да обичаме само онези, които са ни “лесни” за обичане, симпатични, от които имаме някаква изгода или просто сме привлечени).

Един кратък тест: обичате ли хората, с които се сблъсквате на работното си място? Ами чуждите деца? Ами съседът, който тропа по стената точно когато е станало най-весело? Ами лелята, която взе по-голямата част от имота на село?

Ох, само да не си помислите, че аз вече съм минала “изпита”! Провалям се всеки ден. Трудно е да се обичат другите. За съпругът и децата – отвътре ми идва, те са моята най-голяма отговорност и дар. Но онова със съседите и дразнещите клиенти, които не отговарят на поздрава “Добър ден!” – за тях някак си трябва да се боря, за да ги обичам. Да се боря със себе си – най-трудната битка. Но, слава Богу, Той ми дава сили. Очиства някой и друг вреден навик; окастря пристрастията ми; изобличава ме; и ми подхвърля горецитираният стих, карайки ме да се смиря пред Неговата мъдрост и чистота. Припомня ми и друго, написаното точно преди тези стихове, за да проумея колко е важно да обичам:

 

“Ако говоря с човешки и ангелски езици, а любов нямам, аз съм станал мед що звънти, или кимвал що дрънка. И ако имам пророческа дарба, и зная всички тайни и всяко знание, и ако имам пълна вяра, тъй щото и планини да премествам, а любов нямам, нищо не съм. И ако раздам всичкия си имот за прехрана на сиромасите, и ако предам тялото си на изгаряне, а любов нямам, никак не ме ползува.” (І Коринтяни 13 – 1:3)

 

Моля се за всички ни да можем да обичаме така, както Бог повелява, за да постигнем хармонията, пълнотата и мирът, от които се нуждаем, за да докажем, че сме Негови и да имаме сили да му служим по време на това приключение, наречено живот, което Той ни е подарил и да го оползотворим пълноценно, така че един ден да чуем:

“Браво, добри и верни слуго, над малкото си бил верен, над много ще те поставя. Влез в радостта на господаря си!”

Бог да ви благослови!




Тагове:   обич,


Гласувай:
2



Следващ постинг

1. анонимен - Бог ни обича абсолютно всички с а...
11.07.2010 14:16
Бог ни обича абсолютно всички с абсолютно еднаква любов всяка една секунда от живота ни и никога не ни съди ~ чудесен пост ~ Бог да благослови и вас ~
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: blagovestie
Категория: Поезия
Прочетен: 2895059
Постинги: 1061
Коментари: 8676
Гласове: 21461
Блогрол
1. ПРАВОСЛАВЕН ИНТЕРНЕТ КУРС /ПИК/
2. Мултилинеарна Библия с множество преводи, възможност за добавяне на бележки и куп благинки
3. Християнски ресурси (на руски)
4. Речник на Стронг - цялото Писание (на руски)
5. Филмът, променящ гледната точка на "180 градуса"
6. kolibka.com - филмите, които ме ориентират и образоват
7. Още за изучаване на Словото
8. От пиле мляко
9. Християнска литература, много, на руски език
10. Предание.ру
11. Огромна библиотека (руски език)
12. Линк към Православна енциклопедия (руски език)
13. Патристика (български език) Rado76-блог
14. Православно помагало - книги на български
15. Богословие - материали на български език
16. Тълкуване на Библията - Стар и Нов Завет от Лопухин (на руски език)
17. Пермакултура - Божият начин
18. Още ресурси за изучаване на Писанията (на руски език). Библията на иврит. Есхатология, тълкувания, препратки
19. Тора и изследване (на руски език)
20. Тора и коментари, библиотека (на руски език)
21. Иврит
22. Наследството от избрания народ за всички ни (Толдот.ру)
23. ! Мултипреводна Библия само през Windows
24. Тора с различни коментари, руски
25. Другият ми блог
26. Лекции ПИК и проповеди