Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
11.07.2011 19:51 - Новите владетели на света
Автор: blagovestie Категория: Видео   
Прочетен: 13848 Коментари: 56 Гласове:
41


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 



"Новите владетели на света"

Според специално изследване на Джон Пилджър

 

Филм за експлоатацията на една страна – Индонезия (нали се сещате: “Made in Indonesia”), но засягащ и разглеждащ проблемът с т.нар. глобализация, която е в световен мащаб. Проблемите с крайното ограбване и обедняване на цели нации за сметка на масовото обогатяване на единици от “цивилизования” свят. Процес, засягащ милиарди хора и пораждащ безброй проблеми, които от своя страна променят не само настоящето ни, но ограбващи бъдещето на цялото човечество. Филм, демонстриращ крещящия контраст между свръхбогати лица и организации, у които е концентрирано част от световното богатство, съпоставени с цели държави, превърнати в роби, живеещи при буквално нечовешки условия.

Сетих се за двете кралски сватби, за които ни проглушиха ушите съвсем наскоро, докато всички виждаме, а мнозина са запознати с факта как и в момента от глад умират хиляди хора. Сватби, които биха могли да изхранят някоя от тези бедстващи държави за известен период. Сватби с продължителност часове, демонстриращи снобската консуматорска и обезумяла от самозабравеност нагласа на едни разглезени и ултразадоволени хора, които се чудят какво да правят с парите, които косвено са заграбили от много други мизерстващи хора. Един стряскащ контраст, който обаче понякога дори не забелязваме с притъпените ни сетива...

Не всеки от нас може да си позволи да си купи кървав диамант дори и да има желание. Но повечето от нас носим почти и направо кървави дънки и маратонки; караме окървавени в този смисъл коли и използваме компютри с вложени доста умора, глад и пот. Вещи, пропити от безнадеждност. Вещи, костващи човешки животи. И всичко това отнасящо се за т.нар. зони за икономическо развитие, а всъщност са цели държави, превърнати в гета.

Каква ирония?

Колко много млади хора се лишават от значително по-важни неща, взимат дори заеми и стигат до там да мечтаят да притежават вещи, за които други хора умират, докато единици печелят неистово и неограничено от криворазбраното усещане за престиж на едните и от безпомощното икономическо заробване на другите.

Хайде да догледам филма. Ако искате да го сторите, има го в kolibka.com – “The New Rulers of the World


www.imdb.com/title/tt1046963/




Гласувай:
41



Следващ постинг
Предишен постинг

1. borjanmljakov - Ти кво предлагаш?
11.07.2011 21:03
Как да решим световните проблеми? Кажи моля те, че нещо не се сещам.
цитирай
2. queerfish - Люс,
11.07.2011 21:08
темата е много обширна и нямам възможност да я коментирам. Дано повече хора прочетат /и между редовете/ посланието на този постинг и нека се замислим какви консуматори сме и не може ли да възпираме безсмисленото пазаруване. И аз включително изпадам понякога в "пазарувателен глад" и купувам "нещо", защото ме е хванала шопинг вълната...:(
Приятна вечер, приятелче! :)*
цитирай
3. dmv - Добре, което казваш е истина, после ...
12.07.2011 01:41
Добре, което казваш е истина, после какво следва?
Борбата безмислена ли е,или пък не?!
За тях или за нас?
цитирай
4. ckarlet - Люси, колко си права. Малко хора ...
12.07.2011 07:52
Люси, колко си права. Малко хора виждат, чувстват и разсъждават като теб.
Хубав ден ти желая!
цитирай
5. sestra - Права си. Не борба,
12.07.2011 09:49
а знание. Стремежът към лукс винаги е бил порочен. Колко му е да осмисли човек еснафското си ежедневие, това поне го може всеки.
цитирай
6. minevv - Махатма ганди
12.07.2011 12:40
Той е дал решението. Не е нужно да си религиозен , за да не си подвлиянието на консуматорите.
цитирай
7. svoboda64 - Тези места се наричат sweat shops,
12.07.2011 13:31
но не си мисли, че са само в Индонезия :) Те са и в България... Много хора, които не са ползватели на Интернет, могат да ти ги разкажат... под сурдинка :( За да не загубят мизерните си доходи...
Системата е сбъркана, но още има да набираме гняв... докато нещо се промени :)
Засега... поздрави!
цитирай
8. pegas08 - Я, да видим кой е на първа днес в Блогария! да не му се надяваш на човека!
12.07.2011 14:19
Че това било Люси! Хай, Люси! радвам се , че си надскочила обичайните за боклук бегето порно- перверзии и се появяваш на първа. И тос какво парче!
Апропо, щом си зарязала любовната поезия, в която беше Хит!, и пишеш социални постинги,
нещо наистина гнило има в татковината ...и не само под моя прозорец!

Поздрав за постинга!
Но...
права е и моята любима свобода 64, че не е нужно да ходим чак до Индонезия, за да видим кой дърпа юздите...
Стига ни да погледнем и нашите финансови фараони....

Обичам и сестрата, но знание на гол корем....доста е ....иронично,
ако изключим светите отшелници!

С една дума , да живее ....! Кой? ха кажете, де!
Чао , Люси! Бъди здрава и весело лято, с много обич!
цитирай
9. balgarski7vinarki - degradaziata na individa e fakt
12.07.2011 15:35
Sveta funkzionira kato edna parasitna mashina , no ne moje da se spre .Konsumatorstvo zaradi konsumatorstvoto, kolkoto po-glupavi i neobrazovani-tolko po-udobni, che i njakakav si svetoven red s chipove i elektronni meriteli za jivot-haide de, ne vsichki sa saglasni s tezi "udobstva", no oshte ne e dostignat kritichnia predel na nedovolstvoto-da mu misljat sledvashtite.
цитирай
10. blagovestie - Г-н Мляков,
12.07.2011 16:03
предлагам нещо простичко. Толкова простичко, че е недостижимо, особено по нашите ширини и Вие сте едно от доказателствата - нарича се "единност", "обединение", следване на кауза или идеал (а тук говорим за оцеляване, съвсем буквално при това). Да не бездействаме, скрити зад монитори и врати от по 5 см., защото това, за което споменавам не е ново и аз знам, че е така. Както знам, че няма да променя от само себе си целия свят. Но вярвам и знам, че човешката воля и обединени усилия са способни на чудеса. И, наречете ме наивница, но няма да спра да се надявам, че в крайна сметка Доброто ще победи. Но не и докато спим...

Готова съм да изслушам и коментирам Вашите предложения! ;)
цитирай
11. blagovestie - Здрасти, Снежке! :***
12.07.2011 16:12
Темите са не една и всичките са многолики и сериозни. Мисля, че най-важно е да започнем да мислим. Активно. И да се стремим да променяме нещата. По всякакви начини. Започвайки от себе си. Защото иначе перспективите, на които вече сме свидетели съвсем реално, хич не ми допадат, а някои са направо кошмарни... Не драматизирам нещата, достатъчно е да се огледаме около себе си, да погледнем с какво НЕ разполагаме - здравно обслужване; качествено образование; ощастливяваща и внасяща ред ценностна система; обогатяване и развиване на интелекта и личностното развитие на всеки от нас, особено на децата ни; нормален стандарт за живот с право на работа и възможност за развитие; силно и конструктивно насочено общество. Напротив - ние сме роби. Във всеки смисъл: икономически, емоционално-психически, интелектуален, а вече и физически. Факт е, че изпускаме цели поколения (които са бъдещите родители!), поради недостиг на време и внимание. Губим най-ценното - децата си. Позволявайки да липсва близостта ни, контролът от наша страна и ми се струва, че те се чувстват недостатъчно обичани. Това предполага да са едни нещастни деца, младежи, а впоследствие и възрастни... Порочен кръг. Съкратих много неща поради обема на материята, която зачекваме, но знам, че точно ти ще ме разбереш.
Дано не пропуснем всички шансове! Те стават все по-малко...
цитирай
12. blagovestie - dmv,
12.07.2011 16:18
ако дори за миг повярвах, че борбата е безсмислена... направо да отиваме да ни застрелят. Поне ще е бързо...

Всичко има смисъл! От информираността, през ангажираността и привличане на вниманието, към повишаване на мотивацията и преодоляване на инертността, до съвсем реални мерки.

Хората, което се опълчват съвсем реално, рискувайки живота си, постигат много. И днес успяват да спрат прокарването на още по-заробващи закони, които ни унищожават пряко или косвено. Както казах и в предишния подобен постинг, дори факта, че до нас стигат такива филми е достатъчно показателен, че някой прави нещо и то с успех! Остава да не оставаме безучастни. Остава да пожелаем и да дадем каквото можем от себе си, за да спрем да позволяваме да бъдем експлоатирани като стока. Остава да почувстваме нуждите и правата си - за свободен избор и човешки живот във всеки аспект.
цитирай
13. blagovestie - Скарлетче, надявам се
12.07.2011 16:19
все повече хора да знаят, да разбират, да търсят и научават и в един момент дори да направим това, което би спряло тези гнусни манипулации и издевателства и да спрем да участваме - като агресори или жертви, волно или не, в този геноцид срещу човечеството, основаващ се на прекомерната и бездънна човешка алчност и жестокост.
цитирай
14. blagovestie - Сестричке,
12.07.2011 16:23
и двете са нужни за да опитаме.
Без знание няма да знаем нито посоката, нито целта, нито какво се случва. Без да се борим по всякакви начини, включително и за малките неща, съвсем лично, нямаме шанс. Но съм убедена, че всичко започва във всеки от нас. Може би от нежеланието да съ_участваш във всичко това по един или друг начин.

Поздрави, миличка! :)

ПП: Сами трябва да "разтягаме" сърцето и кръгозорът си, за да не остават незначителни и задушаващо свити...
цитирай
15. blagovestie - minevv,
12.07.2011 16:25
съгласна съм, дори да не е изречено от Ганди, но на мен, в личен аспект, вярата (не религиозност) ми помага :))
Може би защото лично аз съм НИЩО без Бог!
цитирай
16. blagovestie - Абсолютно си права, Свобода!
12.07.2011 16:28
Това не е само в Индонезия или друга конкретна страна. Това е ГЛОБАЛизация - засяга света, засяга цялото човечество. А при нас натискът се засилва, нещо, което усеща всеки един. Въпросът е колко още нищо няма да правим и докъде ще стигнем. Защото на никого не му харесва (освен ако не се облагодетелства от тези процеси). Имаме ли право на още бездействие?

Благодаря ти!
цитирай
17. blagovestie - Хей, Пегасче :))
12.07.2011 16:31
Да живее революцията, м?

Със спане не става, вярно е. Ама овцете (в небиблейския смисъл) са овце и дори им е хубаво, като ги доят и стрижат, и някой и друг ритник като отнасят, пак не им пречи. Ха дано поне за агънцата ни дожалее достатъчно, че да се размърдаме...

Поздрави и хубаво, сладко-обично лято и за теб! :)
цитирай
18. blagovestie - balgarski7vinarki,
12.07.2011 16:38
съгласна съм с обобщението ти, но вярвам, че можем да променим нещата. Сигурност ми дава това, че всичко е нагласяно и изпълнявано от хора. И всяко действие има противодействие. Даже ние сме повече ;)

Те възпитават порочни и изкривени представи в децата ни. Наш дълг е да се погрижим за обратното и да ги защитим, да осигурим смислено и пълно с възможности бъдеще за тези, които раждаме и отглеждаме. Това го правят дори животните. И не бива да си позволяваме именно идните поколения да решават проблемите, които ние допускаме и забъркваме. Просто е несправедливо.

Ние имаме достатъчно власт и разум да променяме тези осакатяващи правила и реформи, които правят младите хора кажи-речи негодни да мислят и чувстват. Ние определяме бъдещето на собствените си деца. Без значение дали си даваме реална сметка за това или не, от нас зависи. И ако не правим нищо - нямаме оправдание. Няма да ни бъде простено, когато това бъдеще бъде ограбено и орязано до невъзможност.

Ние можем. Всичко друго ни се втълпява или се премълчава именно, за да осигурим удобството да бъдем обезличавани, ограбвани, ощетявани и затривани. Имаме избор. Сега. Вчера. Утре. Във всеки един момент.

Но не става докато не правим нищо...

Поздрави и хубава вечер!
цитирай
19. dmv - blagovestie,
12.07.2011 16:53
това,което имах като идея се покрива с твоето мнение,но имам едно съмнение,което ми се върти в главата,дали тези филми не са леко поръчкови и дали не ги правят понякога,само защото някой нарочно им е подшушнал ,че така или иначе нещо си някъде?!Излизайки филмът прави фурор и обществото се успокоява,че нещо се прави и че има знание по въпроса за нещо си и тнт,тоест кучетата лаят,керванът си върви..само тема за размисъл,иначе,бих бил доволен да видя повече подобни постинги,за да се знае,понеже хората са склонни да виждат само доброто,докато не стане късно и не остане само лошото...:)
цитирай
20. elinora - Благовестие,
12.07.2011 17:03
не съм гледала филма, но идеята я схващам...
Докато половината свят се бори със затлъстяването, другата половина умира от глад. И тези две половини правят Света?
пп :-*
цитирай
21. blagovestie - dmv,
12.07.2011 17:23
целта им би била постигната само ако сме достатъчно безпаметни и неспособни да се съсредоточаваме върху всеобщ проблем. Или докато не ни затрупат с нови проблеми на принципа "клин клин избива", но първото поне си зависи от всеки от нас.
Аз избирам да не искам след три дни да забравя, че шепа самозабравили се ненаситни безскрупулни люде искат и дори успяват да заграбят и експлоатират света, заедно с мен; близките ми; хората, които обичам и всички останали...
цитирай
22. blagovestie - Прегръдки, Ели!
12.07.2011 17:27
Това, което описваш е част от проблема. Да кажем, че става въпрос как едни хора се опитват да са кукловоди. И не само се опитват да дърпат конците на цялото човечество, така че едни да са с наднормено тегло и болни, а други да умират от недояждане и пак да са болни, докато те печелят и от двете страни, както от публиката и дори от това, че не само правят, но и гледат въпросното изродско шоу...

Абе, в основата си въпросът е дали ние ще продължим да сме куклите и според отговорът - какво ще стане с нас; какво изобщо правим?
цитирай
23. sav11 - Има няколко абсолютно невъзможни неща,
12.07.2011 17:53
Едно от тях е да видите евреин който хвърля пачки зад гърба, а след него арменец да ги събира и да му ги връща! Сред многото невъзможни неща е и постигане на равенство на Земята. И всъщност точно това е много хубаво. Винаги е имало експлоатация на едни над други и винаги ще има. И повярвайте ми целта на великите не е да спасят и нахранят света, а точно обратното.Ние никога няма да бъдем равни и ще ви кажа защо. Защото се раждаме с различни параметри.Всеки го бива за нещо, но някои са по-надарени. Техните качества ще се търсят и ценят повече. Едва ли някой от вас пацифистите би се съгласил да работи примерно в екип от програмисти, но основните идеи и разработки да са негови, а накрая да поллчава колкото всички. Колкото и да сте атеисти, всеки си има съдба и ако му е отредено да бъде роб индонезиец, нчма да бъде патагонски вожд. Да допуснем за миг, че всички сме еднакви. Еднакво умни, еднакво богати, всички жени си приличат като капка вода, мъжете също!? Роботите бачкат вместо хората, а ние само ядем, спим, разхождаме се и всеки минал ден ще е като всеки бъдещ! Излизаш навън всички си приличат. Всички говорят и мислят по един и същ начин, Даже няма да има изневери. А и колко биха яли всеки ден само пържола? И в един момент тази унификация ще е краят на безсмислието и цивилизацията. Но съм съгласен за едно. Не трбва едно човешко същество да унижява друго като го приравнява с животно.Дори и това същество да е по-тъпо от папагал или делфин. Овен някои хора на изкуството и науката никой друг не е забогатял по абсолютно почтен начин. Но това вие си го знаете.Питам се колко ли хомофили биха се отказали ако им кажат: "Ето вземете тези десет милиона и повече не мислете за това, че има бедни деца или роби работещи за да оцелеят."И четете Смирненски и най-вече "Приказка а стълбата"! Той трябва да е един от първите в редицата на националните ни герои.
цитирай
24. blagovestie - sav11,
12.07.2011 18:05
излизаш много извън темата :)

Тук дори не става дума за призивът към свобода, равенство и братство, човече. Тук говорим за геноцид. Няма по-подходяща дума. При това не срещу конкретна раса, националност или група хора. Говорим за човечеството.

За пояснение - аз съм категорично против шаблоните и унифицирането, против уеднаквяването и обезличаването. Най-ценна е ярката индивидуалност, заложбите и неповторимостта на всяка личност, дори на всяко същество. Все пак нали съм на страната на Бог, за който няма повторение ;)
Още съм против и относно неправенето на нищо и угаждане на лакомията, както и категорично съм против подклаждане на ленността.

Благодаря ти за коментарът и хубава вечер, sav11! :)

Разбрах позицията ти, но тя е за друга тема.

ПП: А за Смирненски и "Приказка за стълбата" си абсолютно прав!!!
цитирай
25. sestra - и двете са нужни за да опитаме. Без ...
12.07.2011 18:12
blagovestie написа:
и двете са нужни за да опитаме.
Без знание няма да знаем нито посоката, нито целта, нито какво се случва. Без да се борим по всякакви начини, включително и за малките неща, съвсем лично, нямаме шанс. Но съм убедена, че всичко започва във всеки от нас. Може би от нежеланието да съ_участваш във всичко това по един или друг начин.
В

ПП: Сами трябва да "разтягаме" сърцето и кръгозорът си, за да не остават незначителни и задушаващо свити...


Във всеки има потенциал да започне, а дали - друг въпрос е.
Естествено е да се усложнява темата. Тя така се обезсмисля не от днес и не от миналия век вероятно, но като казах лукс, нямах предвид ежедневни потребности, Пегас? Това е личен проблем, не обществен и ще си остане такъв. Пределно ясно е, че равенство няма.

Поздрави, Ели :)
цитирай
26. blagovestie - Права си, Сестричке,
12.07.2011 18:29
отговорността винаги е лична. Затова написах, че отреагирането ни започва във всеки от нас. От това дали искам да пазя ресурсите и да намаля замърсяването, като намаля използването на найлонови торбички; от гасенето на излишно светещи крушки; от подборът какво и защо купувам за семейството ми; от това с какво се храним; дори от това дали спирам водата, докато си мия зъбите... Все дребни неща, но ние (хората) сме милиарди и правим разни неща ежедневно, ежечасно, ежеминутно.

А за каузите, касаещи цели общества, е нужно обединение на усилията. Там единиците не вършат работа, освен като вдъхновители и организатори. Общия проблем изисква общи усилия.
цитирай
27. valsodar - Казваш "Обединение", ...
12.07.2011 18:34
Казваш "Обединение", но наясно ли си как това ще се случи?
Обединени около идеята за пълен стомах, около тази за чиста питейна вода - потребностите са хиляди, при едни са задоволени, при други не - как ще ги обединиш тогава се питам.
Сещаш се, че сит на гладен не вярва и е доста лицемерно да съчувстваме публично на гладуващите в Африка, докато преяждаме с луканка, нали?
Добре, да им помогнем?
Но как?
Ще дадеш пари за помощи?
А те при кого отиват, знаеш ли?
И това, че по-малко от една десета ще стигне до тези, за които си ги дала.

Решението не е в това да се хранят гладните, защото на следващият ден те пак ще са гладни. Помисли в тая посока, преди да бършеш сълзи пред проблемите на Третият свят. Проблемът не е само в едно, второ или трето. Иска се доста комплексен поглед в дълбочина, за да може ефективно да им се помогне.

Една наистина добра идея, решаваща голяма част от проблемите в изостаналите райони е изобретяването на соларни печки. Решава се проблемът със изсичането на горите, засушаването и изчезващата питейна вода. Това е правилният път на помощ - да видиш къде е проблемът и как най-ефективно да го разрешиш, а не да театралничиш на нечий чужд гръб.

Като толкова много искаш да помагаш, ми запиши се в мисия на Червеният кръст - набират доброволци по целият свят. Ще го направиш ли?
цитирай
28. blagovestie - Радо :))
12.07.2011 18:46
от коментарите ли се видоизмени темата, не мога да разбера?

Темата е за т.нар. Нов световен ред. За Световната банка, която си играе с цели държави, правейки ги свои длъжници и настанявайки своите "бизнесмени" на чужди територии, където те да изсмукват ресурсите и да експлоатират местното население бетер роби. Темата е за Международния валутен фонд. Темата е за задкулисните машинации, с които светът се граби, като единици стават господари и се разпореждат със съдбите и живота, със здравето и начинът на съществувание на милиарди други хора. Темата е за съвсем реалната конспирацията и всички медийни небивалици, с които ни облъчват и затрупват, превръщайки ни в немислещи, похотливи, затъпели роботи, обременени от стремежът да се нахранят и да си платят сметките, неспособни да се откъснат от материалното, без способност за мащабно мислене, доста болнави поради тъпчене с генно модифицирани храни, дишане на замърсен въздух и пиене на отровена вода. Темата е за ваксините, болестите, фармакологията и пр. паразити, които изпиват здравето ни, като си плащаме за това и всеки ден се откриват нови, още по-зловещи и злощастни болести. Темата е, че не чувстваме! Че интересът ни към това какво се случва тук и сега е толкова повърхностен, че при следващата мисъл се губи и превключваме на каналът с чалгата или на безсмисления скеч. Разбираш ли, Радо? И дори това, че някъде умират хора от глад, те кара да ме попиташ дали ще се запиша в Червеният кръст...

Очаквам комплексният ти и задълбочен поглед по темата. А после, ако искаш, ще разискваме екологията и геоинженерството. Дай първо да видим как ще спрат да ни експлоатират като стока, м? :)
цитирай
29. valsodar - Хаахах, добре, с какво диалогът ни ...
12.07.2011 19:09
Хаахах, добре, с какво диалогът ни по темата ще пребори новият световен ред?

Не ти ли е направило впечатление едно съществено нещо - хората се сплотяват само в мигове на обща опасност - природно бедствие, война, катаклизъм?!
Как мислиш, че ще обединиш около една единствена идея ( война с новият световен ред ) хора от различни етноси, социален статус, образование, религия и т.н. съществени като различия неща?

Ще маршируваме като лунатиците от Грийнпийс ли?

Плъзгаш се по повърхността на проблема така.
цитирай
30. blagovestie - Радо, давам си сметка за собствената си незначителност в случая и
12.07.2011 19:16
амбицията ми е по-скоро информативна, честно казано. Съзнавам, че нямам реални мащабни ресурси да задвижа преборване на стриктно организирана власт и система, захранена с огромни парични потоци.
Това не ми пречи да не желая да живея контролирано като лабораторен плъх. Нито да се примиря и да не правя нищо, докато градят елитарно общество, смучещо и рушащо цялото човечество. Думи като обезлюдяване определено ме плашат.

Стачките все още имат ефект между другото. Може и да не са с маршова стъпка ;)

ПП: Ние сме в бедствено положение. Цяла България и голяма част от света. Би трябвало да го виждаш.
цитирай
31. valsodar - Не е проблемът в липсата на ресурси, ...
12.07.2011 19:19
Не е проблемът в липсата на ресурси, а в липсата на знания.
Именно техният недостиг те карат да се луташ в този лабиринт на въпроси без отговор.
Приятно е човек да си мечтае за силата, чрез която ще промени целият свят, но един дойде с нея и го качиха незабавно на кръста за да не им мъти рахатлъка с идеите си.

ПП Я кажи ти как ще стачкуваш срещу новият световен ред - няма да пишеш един месец в блога си ли? Дай малко по-сериозно, по детински ми звучиш някак си!
Мисли!
Тая глава не е дадена само за да поддържа равновесието ни.
Почни от простите въпроси.
цитирай
32. blagovestie - Радо, аз лутайки се откривам,
12.07.2011 19:33
не знам как е при теб :)))

С Христос е съвсем различно, макар че всичко, което е казал и направил, е било революционно.

ПП: Напротив, ще пиша (живот, здраве и време!), ще пиша. И все около тези теми даже възнамерявам. Ще питам, ще търся, ще мисля (доколкото мога, разбира се), ще се вслушвам даже и в написаното от други ;)

ПП 2: Да не прозвуча като Хитлер, ама моята борба срещу Новия световен ред е да се стремя да съм възможно най-независима. Като финанси и заеми. Като среда и промиване на съзнанието (старая се да не съм им подвластна). Като внимание с какво се храним аз и семейството ми. Като развиване на някои умения и потушаване на масово психотични желания за трупане на материални притежания. Като стремеж да търся под повърхността. Като неподвластност на това да си губя времето (не, че не ми се случва, но не и по масовия начин) с безсмислени изяви. С опитване да развивам конструктивното си и проактивно мислене, а не само стандартното.
Естествено, винаги има какво повече да се желае. И повечето тепърва предстои.

Сигурно забелязваш, че умишлено не употребявам вяра и Бог, за да не изглежда, че ги използвам по някакъв начин, пък и там имам много да наваксвам в личен аспект...

Ами ти? ;))
цитирай
33. valsodar - За себе си нещата си ги откривам с ...
12.07.2011 19:53
За себе си нещата си ги откривам с много простички въпроси. Колкото е по-прост въпросът, толкова по-лесно си идва отговора на него. Трудното е само в това, да се научиш да задаваш простички въпроси.

Една извънземна агресивна инвазия би сплотила много бързо оцелялата от нея част от човечеството, но това е в сферата на мечтите. Нещата нито ще станат лесно, нито ще станат бързо, защото е необходима подмяна на цяла една ценностна система, която сме ползвали за последните няколко хилядолетия.
цитирай
34. blagovestie - Десетилетия, Радо, няма и столетие даже ;) Не говоря за паричната система, а за притъпяване на възприятията ни и заместването им със залъгалки...
12.07.2011 20:12
За простите въпроси си прав. За отговорите - не знам. Май почти никога не са прости, поради нееднозначността им и многоаспектността в зависимост от ъгъла, от който ги виждаш. Но да мислиш (не само ти, за всеки човек) е нещо изключително важно. Без никаква ирония го казвам. И, между другото, се убедих, че не е някакво естествено състояние на човека, а се упражнява. Това значи, че може и да закърнее като способност...

Теорията ти за извънземната намеса и нашествие направо ме разби :)) Всъщност ако заместим извънземна, в смисъл НЛО, с духовна - ние сме в това състояние непрестанно. И ту се обединяваме, ту пак се пилеем, ту минаваме на отсрещната страна. Но това е друга тема...

Лека вечер!
цитирай
35. dmv - blagovestie,
12.07.2011 23:24
права си!Аз също съм го избрал,но просто винаги подхождам с леко недоверие, защото мисля има неща,които никак не са ми ясни,тоест има много дълбоки схеми...
Другото учудващо ме в тези неща..е колко много хора просто не ги интересува..Според мен,една от целите на изкуственото налагане на стереотипи е масовото оглупяване на народа,с цел да се управлява лесно,което едва ли е мое откритие..
Лека вечер!
цитирай
36. crusader - Заглавието на постинга е неточно -
12.07.2011 23:32
те не са нови, а стари владетели на света, за които човешкият живот е само потенциал за печелене на все повече богатства.
Светът се ръководи от световни престъпници - банкери, които умишлено облъчват човечеството с глупавата разточителност на европейската аристокрация, сякаш тя определя цената на петрола и курса на долара, за да отклонят вниманието от самите себе си.
Спасение няма и не може и да има, затова всякакви призиви за борба са демагогия или плод на разколников ресентимент.
цитирай
37. blagovestie - dmv, наблюденията ти са абсолютно точни, за жалост,
13.07.2011 15:52
и напълно се припокриват с моите. Сякаш е успешно реализиран план масово хората да бъдат доведени до затъпяване, оскотяване, разболяване и ... намаляване :(

Сблъсквам се с тотална неспособност да се мисли и съобразява, с празнота, с простотия и простащина, с лошотия. Но това са жертви. Трябва много да се работи в обратната посока - т.е. добро възпитание, образование, среда, информираност, упражняване и развиване способността да се мисли (при това не само над въпроса "Как да се изхраня?", който въпрос започва да изисква немалко гъвкавост и умения, впрочем. Има да се прави много и ще е жалко, ако всичко бъде пропуснато от инертност. Това наистина би обрекло човечеството и би реализирало планът на онези "избраните". Господ да ни е на помощ, но всичко останало ще трябва да си е от нас - всеки поотделно и всички заедно!
цитирай
38. blagovestie - crusader,
13.07.2011 16:03
заглавието на постинга е от заглавието на филма, за който говоря :)), но си напълно прав, че това изобщо не са някакви новоизлюпени амбициозни палета, а строга, могъща и интелигентна организация (свеждам я до една, иначе най-вероятно са няколко структури, дърпащи конците на правителства, важни организации, банките в света, ръководещи преврати, революции и разпределящи ресурсите в света - с това съм напълно съгласна.

Не искам да съм съгласна обаче, че няма спасение, че сме обречени, че предварително се съгласяваме всички ние да сме безгласни жертви. Иначе би било зловещо!

Все още е напълно в моя власт какво гледам по телевизията, какво чета, от какво се интересувам или не, в какво вярвам или не. В България дори все още имам избор с какво се храня. Засега... Дообразоването ми също е личен избор, както и това в какво влагам времето и енергията си извън времето, което ми поглъща изкарването на прехраната, естествено.

За добро или зло от демагогия не разбирам, но няма да се примиря самата аз, семейството ми и обществото, в което живея, да сме безлични, безгласни, невежи, обречени роби, а светът да бива замърсен и отровен, разпарчотен и разрушен!
цитирай
39. arrexis - както казаха в един филм
14.07.2011 16:57
"Vanity is My Favorite Sin"
цитирай
40. blagovestie - arrexis,
14.07.2011 16:59
коментарът ти може да се тълкува нееднозначно. Предполагам, че именно това е целта, но не е сигурно дали съм те разбрала правилно :)

А суетата е грях, с който повечето дори не се борят...
цитирай
41. yavorb - ь
17.07.2011 16:33
WTF! Тези хора винаги са живели така, никой не им пречи да се препитават от риболов и събирателство. Откъде накъде сте решили, че някой трябва да им осигури топла вода, джиесем и личен автомобил?
Тези неща се постигат с борба и бачкане и то в конкуренция с вас, които толкова плачете на чужд гроб...
Като се чувствате виновни, че носите "кървави" дънки, направете фонд и събирайте пари за индонезийските шивачки, никой не ви пречи, нали?
цитирай
42. celestian - не
26.07.2011 22:20
Богат е не този, който има всичко, а този, на когото нищо не му трябва.

Препоръчвам! На руски е песента! Песните и са уникални.
http://www.youtube.com/watch?v=yaD66X4OE9o&feature=related

цитирай
43. nbrakalova - Не двете кралски сватби
31.07.2011 23:04
са причина за гладуващите страни, а икономически и политически интереси. Тенденцията, намекната със сватбите, е доста несериозна, особено на фона на нашите български сватби - не някога, а днес. :)
цитирай
44. blagovestie - Прав си, celestian,
01.08.2011 09:40
но от храна, вода и местообиталище всички сме устроени да имаме нужда. И аз съм против възпитаването и подхранването на консуматорщината и алчността ни, но има потребности, които ни различават от животните, от скотщината.
Светът, в който живеем крие ужасяващи статистики, свързани със гладната и жадната смърт на стотици милиони човешки същества. Трябва да се направи нещо, кой каквото може: да се информират хората за фактите, да се борим с това абсурдно неравенство, да се създават нови възможности, да се прекрати експлоататорството на животи...

Благодаря ти за песента! :)
цитирай
45. blagovestie - Сватбите ги дадох като противовес, nbrakalova,
01.08.2011 09:43
като пример как докато стотици милиони умират от глад, на други места се пилеят абсолютно безсмислено милиони долари (лири или каквато и да е парична единица), пари - които биха могли да спасят човешки животи. Беше пример, още съвсем пресен.

За сватбите и у нас отговарят тези, които ги правят, изхвърляйки се от суета и показност...
цитирай
46. celestian - ами...
11.08.2011 20:48
много разпалено говориш как ще се бориш и как ще направиш това и онова и така нататък. На мен лично много ми допада една поговорка или нещо като поговорка - Да се биеш за мир е като да се шибаш за да станеш девственица.
И каква е главната заповед в библията?
цитирай
47. blagovestie - Ти пък,
11.08.2011 21:09
къде видя да се бия?!

Да не си безучастен не означава да колиш и бесиш. Хайде, моля без пълни небивалици.

Ти под борба какво разбираш, бе човек - да грабнеш автомата ли? За мен идеята, промяната на мисленето, приемането на закони и личното участие в обратното, да се противопоставяш на това е смисълът. И изобщо не съм помислила за БОЙ. Възможно най-неподходящата дума си избрал ;)

Борба не е равно на БОЙ, освен ако не става дума за петли!
цитирай
48. celestian - и
11.08.2011 21:15
коя е главната заповед в библията?
цитирай
49. blagovestie - Да обичаш Господ с цялото си сърце,
11.08.2011 21:51
с всяка своя мисъл, да си влюбен в Него с душата си, да се стремиш към Него от дъното на съществото си и да обичаш хората не по-малко от себе си!
Общо взето всичко се върти около любовта...

Други въпроси? :)))))

Хубава вечер, Селестиан! ;)
цитирай
50. celestian - да
11.08.2011 21:58
няколко минутки
цитирай
51. celestian - добре...
11.08.2011 22:10
Точно формулиран главният закон е така:
"Възлюби Господа, Бога твоего, с всичкото си сърце, и с всичката си душа, и с всичкия си разум: тази е първа и най-голяма заповед;
а втора, подобна ней, е: възлюби ближния си като себе си;"

Въпрос: Какви чувства според теб ще изпитат хората когато гледат този филм?

Отговорът ти е това което проповядваш.

И всъщност не държа да ми отговаряш, но помисли.

цитирай
52. blagovestie - Здравей отново, Селестиан :))
12.08.2011 13:16
Ето какво ми казва Божието Слово по въпроса - да не си затварям очите, да не бездействам, да заставам на страната на онеправданите, ограбваните, беззащитните, гладните и жадните. Защото като вярваща трябва да приличам на Този, в Когото вярвам, а Христос не бе безразличен, не си затвори очите и не остана глух и сляп за нуждите на потиснатите.

Бог е предвидил, че ще има такива ситуации и случаи в хаотичния свят, в който живеем и дори ще става по-зле. Но знаеш ли защо се случва? Защото Злото се развихря, а всички останали, представителите на Бог мълчим и се кръстим, мислейки се, че нищо не зависи от нас. Само че ние носим Святия Дух, ние сме храм за Бога, за Създателя на света, и можем много.

Какво очаквам, когато споделям за филм, в който има реално и отявлена несправедливост на шепа хора срещу милиони други? Да знаем, че това се случва. Нашата алчност касае много други хора. Прилепването ни към материалните придобивки струва живота на много други хора. Комерсализацията на цялото ни общество е доста скъп лукс.

Хората ТРЯБВА да изпитват състрадание към онеправданите и гняв към онези, които си играят със съдбите им. Трябва да се пробуди любов към онези, които са лишени от нормален, смислен живот и към тях се проявява геноцид.

Да не би да мислиш, че им развалям настроението? Че им създавам вътрешен дискомфорт? Знаеш ли колко евреи щяха да бъдат спасени от Холокоста, ако някой бе разказвал наляво и надясно какво се случва там. Защо мислиш толкова дълго време нацистите са се опитвали да запазят всичко в тайна, да прикрият зверствата. Ами Уганда. Руанда.

Според теб не трябва да дават по новините за положението в Судан и Етиопия в момента ли? Според мен обаче само го подхвърлят, като бегло споменаване, а хората там мрат като мухи точно в този момент. Смяташ ли, че се прави и невъзможното, всичко, за да бъдат спасени?

Не проповядвам омраза или насилие, ако това намекваш. Но не желая и да си заравям главата в пясъка. Продължение:
цитирай
53. blagovestie - Продължение ...
12.08.2011 13:19
Дори и само да се молим за тези народи - ще раздвижим духовния свят и ще нарушим превеса на мрака. Ако хората знаят за нуждите на други хора, биха могли да помогнат по много начини. Действени, реални начини. С противопоставяне това да продължава да се случва, с помощи, с молитвена защита, със законови изменения или попречване да се приемат закони, които подпомагат подобно нечовешко отношение.

Надявам се, че сега си по-наясно защо го правя и какво целя, ако изобщо има значение.
Не съм щраус и не желая да бъда!

Благословен ден, Селестиан! Благодари на Господ, че днес имаш вода, храна, осветление, облекло и дом, защото милиарди хора нямат и това...
цитирай
54. yavorb - Каква несправедливост виждате ...
12.08.2011 20:23
Каква несправедливост виждате тука, едни хора наемат други хора за вършене на работа и им плащат за това?
По какъв начин това ме ограбва мене?
цитирай
55. celestian - хмм
12.08.2011 21:01
Матей глава 6:
25 Затова ви казвам: Не се безпокойте за живота си, какво ще ядете или какво ще пиете, нито за тялото си, какво ще облечете. Не е ли животът повече от храната, и тялото от облеклото? (и съответно Бог повече от живота (това е мое разбиране))
31 И тъй не се безпокойте, и не думайте: Какво ще ядем? или: Какво ще пием? или: Какво ще облечем?
32 (Защото всичко това търсят езичниците), понеже небесният ви Отец знае, че се нуждаете от всичко това.
33 Но първо търсете Неговото царство и Неговата правда; и всичко това ще ви се прибави.

Също така Матей глава 7:
21 Не всеки, който Ми казва: Господи! Господи! ще влезе в небесното царство, но който върши волята на Отца Ми, Който е на небесата.
22 В онзи ден мнозина ще Ми рекат: Господи! Господи! не в Твоето ли име пророкувахме, не в Твоето ли име бесове изгонвахме, и не в Твоето ли име направихме много велики дела?
23 Но тогава ще им заявя: Аз никога не съм ви познавал; махнете се от Мене вие, които вършите беззаконие.
цитирай
56. celestian - и
12.08.2011 21:08
ето ти една идея - моли се за тази шепа хора които подтискат милиони други
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: blagovestie
Категория: Поезия
Прочетен: 2900958
Постинги: 1061
Коментари: 8676
Гласове: 21461
Блогрол
1. ПРАВОСЛАВЕН ИНТЕРНЕТ КУРС /ПИК/
2. Мултилинеарна Библия с множество преводи, възможност за добавяне на бележки и куп благинки
3. Християнски ресурси (на руски)
4. Речник на Стронг - цялото Писание (на руски)
5. Филмът, променящ гледната точка на "180 градуса"
6. kolibka.com - филмите, които ме ориентират и образоват
7. Още за изучаване на Словото
8. От пиле мляко
9. Християнска литература, много, на руски език
10. Предание.ру
11. Огромна библиотека (руски език)
12. Линк към Православна енциклопедия (руски език)
13. Патристика (български език) Rado76-блог
14. Православно помагало - книги на български
15. Богословие - материали на български език
16. Тълкуване на Библията - Стар и Нов Завет от Лопухин (на руски език)
17. Пермакултура - Божият начин
18. Още ресурси за изучаване на Писанията (на руски език). Библията на иврит. Есхатология, тълкувания, препратки
19. Тора и изследване (на руски език)
20. Тора и коментари, библиотека (на руски език)
21. Иврит
22. Наследството от избрания народ за всички ни (Толдот.ру)
23. ! Мултипреводна Библия само през Windows
24. Тора с различни коментари, руски
25. Другият ми блог
26. Лекции ПИК и проповеди